ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea: Sverige kan finnas på Donald Trumps ”target list”

  • Foto: Patrick Semansky

Donald Trump valde i början av veckan att straffa Brasilien och Argentina för ländernas svaga valutor genom att återinföra ståltullar. Nu tror Nordea att även Sverige kan finnas med på den amerikanska presidentens ”target list”. 

”Länder med svag valuta borde vara på sin vakt”, skriver Nordea i en makroanalys på fredagen.

I början av veckan återinförde USA tullar på stål och aluminium från Brasilien och Argentina – något som Donald Trump motiverade med att de båda länderna har devalverat sina valutor vilket ”inte är bra för USA:s jordbrukare”. Den amerikanska presidenten menar att valutakursen slår hårt mot USA:s bönder, vars varor handlas i dollar.

Även Nordea Markets menar att det är troligt att tullhöjningarna är relaterad till de sydamerikanska ländernas svaga valutor, och Nordea varnar nu för att fler länder kan drabbas av amerikanska tariffer.

”Länder som Sydkorea, Chile, Ungern – och till och med Sverige och Norge – kan finnas på Trumps 'target list' på grund av svagheten i valutorna över de senaste åren. Förhoppningsvis är vi för små för att Trump ska bry sig om Skandinavien”, skriver Nordea i analysen.

Den svenska kronan har försvagats med 16 procent jämfört med dollarn sedan början av förra året. Den 1 januari 2018 kostade en dollar 8,17 kronor att jämföra med den nuvarande kursen på 9,48 kronor.

Bland övriga länder som Nordea nämner har den norska kronan under samma tidsperiod försvagats med 11 procent, den ungerska forinten med 15 procent och den chilenska peson med 27 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer