ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea: Så kan Ingves finta marknaden och stärka kronan

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Riksbanken lär inte kunna möta marknadens svala förväntningar vilket bör ge en kronförsvagning vid räntebeskedet nästa vecka enligt Nordea. Storbanken flaggar dock för att Stefan Ingves skulle kunna finta bort marknaden med en norsk manöver.

Den svenska kronan handlas ned på torsdagen efter att arbetslösheten kommit in över Riksbankens prognos i mars och därmed skapat mer oro bland investerarna över hur Stefan Ingves och kollegorna kommer att agera vid räntebeskedet den 25 april.

Vid 13.30 har kronan repat sig något men handlas fortfarande ned lite mer än 4 öre gentemot euron jämfört med kort innan arbetsmarknadsstatistiken släpptes på förmiddagen.

Nordeas chefsanalytiker Mats Hydén ser en klar risk för att kronan försvagas i samband med beskedet nästa vecka, trots att storbanken väntar sig en sänkt räntebana.

”Det är mycket osannolikt att Riksbanken kommer att revidera ned sin räntebana hela vägen till där marknaden befinner sig”, skriver Mats Hydén i en analys på torsdagen.

Samtidigt flaggar han för att Riksbanken skulle kunna följa sina norska kollegor och kombinera en tydlig signal om en räntehöjning i september eller oktober för att sedan sänka räntebanan med mellan 30 och 50 baspunkter för de kommande två åren.

”Det är ovanligt att Riksbanken använder hack i räntekurvan som guidning och det skulle vara en tydlig signal att det kommer att krävas mycket för att stoppa ytterligare en räntehöjning”, skriver Mats Hydén.

Vilka marknadsreaktioner det skulle ge är svårare att förutspå då det sannolikt skulle tolkas som en förändring av Riksbankens reaktionsfunktion enligt Nordea. Huvudtipset är ändå att de korta svenska räntorna skulle stiga gentemot europeiska räntor medan kronan kulle stärkas mot euron på förhoppningen om att en räntehöjning innan årsskiftet är säkrad.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies