ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordea petas från banktronen i Norden

  • Casper von Koskull, vd för Nordea. Foto: TT

För första gången på 16 år är den finska storbanken Nordea är inte längre Nordens största bank mätt i börsvärde. 

Ny etta är istället norska DNB. 

Ända sedan sommaren 2003 har Nordea prenumererat på titeln som Nordens största bank. En svit som nu alltså är bruten när DNB har tagit över den nordiska banktronen. Di rapporterade i mitten av maj att avståndet mellan de två bankerna minskat markant under de senaste åren och att DNB:s börsvärde var på väg att passera Nordeas. 

Enligt ägardatatjänsten Holdings uppgår DNB:s börsvärde på tisdagseftermiddagen till 270,3 miljarder kronor vilket kan jämföras med 266,7 miljarder för Nordea. De två aktierna har gått i diametralt olika riktning under 2019 då Nordea backat med 11,8 procent sedan årsskiftet medan DNB är upp 11,2 procent. 

På bronsplats hittar vi SEB med ett börsvärde på 188,4 miljarder kronor följt av Handelsbanken med 178,6 miljarder kronor och Swedbank på 153,7 miljarder kronor, enligt Holdings. 

Jumboplatsen bland de nordiska storbankerna går till Danske Bank, vars aktie rasat med drygt 50 procent de senaste tolv månaderna, med ett börsvärde på 120 miljarder kronor. 

Medan Nordea är en fullservicebank i samtliga fyra nordiska länder är DNB relativt fokuserat på Norge som står för omkring 80 procent av koncernens intäkter. Den norska banken ser dock goda möjligheter att växa utanför hemlandet. 

”Tittar vi på tillväxten så har banken vuxit 70 procent i Nordeuropa de senaste fem åren, räknat i volym, och finansbolaget närmare 80 procent. Det är en otrolig tillväxt - jag tror ingen har förstått hur stora vi har blivit. Vi är här för att utmana de övriga etablerade storbankerna på både den svenska och den nordiska marknaden”, sa Elisabeth Beskow, chef för DNB:s verksamhet i norra Europa, till Di i en intervju i mitten av maj. 

Under de senaste fem åren har DNB leverat en totalavkastning på 68,8 procent vilket är en bra bit bättre än tvåan SEB med 26,6 procent och Swedbank med 7,8 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies