ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Politisk panik efter storbankernas misstänka penningtvätt

  • Per Bolund (MP), Johan Pehrson (L) och Emil Källström (C). Foto: Patrik Olsson och TT.

Den politiska misstron mot Swedbank och Nordea är stor efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt. Nu kräver Centern att även Swedbank och Nordea kommer till riksdagen och förklarar sig. 

För två veckor sedan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning misstänkt penningtvätt av 40 miljarder kronor i Swedbank från misstänkta konton i Danske bank. En vecka senare släpptes bomben att även att Ukrainas ökände expresident Viktor Janukovytj ska ha slussat mångmiljonbelopp via banken. 

Hanteringen av krisen lämnade även den en del i övrigt att önska. Swedbanks största ägare fick förhandsinformation om avslöjandet som ledde till att en femtedel av börsvärdet utraderades, vilket har resulterat i att EBM inlett en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation. 

På måndagen kom nya avslöjanden om misstänkta transaktioner på 7 miljarder kronor i Nordea i den finska tv-kanalen Yle. 

För den rödgröna regeringen som håller hållbarhetsfanan högt är frågan känslig. 

”Jag förväntar mig att svenska banker ska vara så förebyggande i sitt arbete att de inte ens behöver förekomma i den typen av spekulationer”, säger Per Bolund. 

Är din bild att Swedbank tar frågan på allvar nu?
”Jag är inte säker på det. Där vill jag gärna se att Swedbank lägger alla kort på bordet och redovisar vad som har hänt och hur man ska se till att det inte kan hända igen”, säger han. 

Bankernas särställning i lagen med statliga bankgarantier medför ett särskilt ansvar, påpekar Emil Källström, som är ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet. 

”Jag tror vi är många som sedan länge har fått nog av de här uppgifterna om penningtvätt i svenska banker eller banker som i Nordeas fall har stor verksamhet i Sverige”, säger Emil Källström. 

Nu vill han att finansutskottet kallar till sig representanter för Swedbank och Nordea till utskottet för en förklaring. 

”Svenska storbanker förvaltar ett väldigt stort förtroende från miljontals kunder”, säger han vidare. 

Också Liberalerna kräver en förklaring från bankerna. 

”Vi ser med förfäran på det som utspelar sig i och kring våra svenska banker. Vi ser gärna att de kommer hit och pratar med utskottet, men en kriskommission kanske är lite långt att gå än så länge. Vi måste först veta vad som hänt”, säger Johan Pehrson till TT. 

För Finansinspektionens generaldirektör väntar nu ett nytt möte med finansmarknadsminister Per Bolund. Tidpunkten för mötet är hemligt. Ett tema för mötet är hur myndigheten ska stärka arbetet mot penningtvätt. 

”Jag vill verkligen poängtera hur viktigt det är för regeringen att det här sköts på bästa sätt”, säger Per Bolund. 

Ett annat tema för mötet är att ministern vill få klarhet vad som ligger bakom avslöjanden i SvD om att penningtvättsexperter på myndigheten ville utdöma sanktionsavgifter men stoppades av ledningen. 

”Jag vill naturligtvis höra om den kritik som har kommit mot Fi också från de kritiska rösterna inom inspektionen”, säger Per Bolund. 

På torsdag hörs Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen även i en sluten utfrågning i Finansutskottet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies