ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nokia tyngde Helsingforsbörsen

De nordiska börserna utvecklades blandat på måndagen med uppgångar i Oslo och Köpenhamn, medan Helsingfors tyngdes av Nokia. Samlingsindexet Vinx 30 steg 0,2 procent till nivån 958. 

I Köpenhamn steg OMXC25 0,5 procent till nivån 1.149.

Deutsche Bank har inlett bevakning av vindkraftsbolaget Vestas med rekommendationen behåll och riktkursen 640 danska kronor. Aktien steg 1,0 procent till 600 danska kronor.

Läkemedelsbolaget Ambu steg 7,4 procent efter att en studie av amerikanska FDA pekat på en ökad smittorisk vid upprepat användande av instrumentet duodenoskop, som Ambu tillverkar till engångsbruk. 

Däremot gick det tyngre för Novo Nordisk, som sjönk 0,4 procent och Genmab som backade 0,9 procent.    

Oslobörsens OBX-index var upp 0,6 procent till nivån 817.

Norsk Hydro steg 3,3 procent efter uppgifter om att embargot på aluminiumraffinaderiet i Alunorte i Brasilien kan komma att lyftas.  

Flygbolaget Norwegian sjönk 3,1 procent utan bolagsspecifika nyheter. I London var konkurrenten Easyjet upp 2,3 procent. 

Flera fiskodlingsbolag gick starkt på måndagen. Mowi meddelade en högre slaktvolym än beräknat för det första kvartalet och aktien var upp 2,6 procent. I sektorn steg även Grieg Seafood med 3,5 procent och Leroy Seafood med 2,8 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index sjönk 0,5 procent till 4.167.

Nokia var en starkt bidragande orsak till måndagens nedgång i Helsingfors, efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för telekombolaget till sälj från neutral, samtidigt som riktkursen justerades ned till 4,70 från 5,60 euro. Aktien föll 4,0 procent till 5,00 euro. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies