ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nobelpristagare: Fortsatt stor risk för björnmarknad

  • Ekonomen Robert Shiller. Foto: Mark Lennihan/TT

Ännu är inte marknaden ute ur farozonen för en recession. Det säger den amerikanska Nobelpristagaren i ekonomi Robert Shiller till CNBC vid en intervju i Davos. 

Trots att året inleddes med en stabil återhämtning efter fjolårets kraftiga ras, är marknaderna fortsatt känsliga för ytterligare korrigeringar, menar ekonomen Robert Shiller.

"Det finns en känsla av att luften kan vara på väg att gå ur aktiemarknaden nu eftersom det inte har skett på lång tid. Vi har sett tecken på att det kan vara på väg att ske, men vi har inte sett det verkliga fallet ännu", säger han till CNBC.

Robert Shiller, som vann Nobelpriset i ekonomi 2013, menar att psykologin bakom utvecklingen väger tyngre än faktorer som räntehöjningar och geopolitisk osäkerhet. Han pekar på att flera tidigare recessioner i stort drevs av ett sentiment och den allmänna skildringen av skeendet. Utifrån det perspektivet påverkas investerare negativt av fjolårets korrigeringar, som avslutades med en björnmarknad i december.

”Dessa saker tynger folks sinnen och det finns en känsla av att det kanske är över för de som ser en köpsignal, eller att marknaden kommer att fortsätta ner”, säger han till CNBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies