ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

New York öppnar nedåt – handelsoro och oljeras spökar

Efter en dags stängt på USA-börserna fortsatte fallet neråt i New York på torsdagen. Dow Jones öppnar 1,6 procent ner, S&P500 faller tillbaka 1,6 procent och Nasdaqs kompositindex sjunker 2,0 procent.

Just nu påverkar många osäkerhetsfaktorer börssentimentet i världen. Oron för en försämring i handelsrelationerna mellan USA och Kina fick nytt syre på torsdagen efter att den kinesiska telekomgiganten Huaweis finanschef gripits i Kanada på amerikansk begäran.

Oljepriset är ner på torsdagen, WTI med runt 3 procent och Brentolja med drygt 2 procent. Precis efter börsöppning tog prisfallet ytterligare fart med ännu en halv procents prisfall, steg sedan tillbaka, för att vid 17-tiden ha rasat ytterligare.

Pressen på oljepriset kommer efter att Saudiarabien vid det pågående Opecmötet i Wien sagt att Opec+ bör fatta ett balanserat beslut om produktionssänkningar som inte blir för stora och att en produktionssänkning på 1 miljon fat per dag bör vara tillräckligt. Opec kan komma att dröja med ett beslut om framtida produktionsnivå till fredagen när Opec ska ha möte med länder som inte ingår i Opec, sade delegater vid mötet, enligt Dow Jones.

Siffror inför börsöppningen visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 179.000 personer i november, enligt ADP Employer Services. Väntat var en uppgång med 195.000 enligt Reuters.

Bland de enskilda bolagen sticker Hans Vestbergs Verizon ut med att stå för den största uppgången på Dow Jones, med 0,7 procent. Mest neråt tynger Boeing med minus 3,3 procent, Caterpillar med minus 2,7 procent och Visa med minus 2,6 procent.

Sears, där hedgefonden ESL Partners rapporteras ha lagt ett indikativt bud på 4,6 miljarder dollar, föll inledningsvis med 14,8 procent. Vid 17-tiden har den vänt upp med 7,7 procent.

Sektorvis tar energi och finans mycket stryk – Bank of America faller 3,4 procent, JP Morgan faller 3,1 procent, Citibank med 4,4 procent och Morgan Stanley med 3,5 procent.

Exxon och Chevron är ner 2 procent vardera.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies