ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

New York: Microsoft upp på stigande börser

  • Foto: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

De ledande börserna i New York fick en flygande start i fredagens handel efter duvaktiga uttalanden från två Fed-ledamöter under torsdagen. 

Vid 16.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 0,4 procent till 27.318. Det bredare indexet S&P 500 hade stigit 0,3 procent till 3.002, medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,4 procent till 8.237.

Sektorsvis var det industribolag som tog täten med en uppgång på 0,8 procent, medan kraftbolag och hälsovårdsbolag hörde till förlorarna.

På torsdagen talade Fed-chefen i New York, John Williams, om behovet för centralbanker att agera snabbt vid tecken på svaghet i en lågräntemiljö, vilket fick börserna att vända upp. New York Fed gick senare ut med ett ovanligt klarläggande om att John Williams tal var av akademisk art och inte någon signal inför kommande FOMC-möte, den 30-31 juli.

På fredagen skrev Donald Trump på Twitter att han till 100 procent höll med det första uttalandet av John Williams och att Fed har höjt räntan för snabbt och för tidigt.

"På grund av den felaktiga tankeprocessen som vi har på Federal Reserve betalar vi mycket högre räntor än länder som inte matchar oss ekonomiskt", skrev USA:s president på Twitter.

Även vice Fedchefen Richard Clarida gav sitt stöd åt en räntesänkning.

"Du behöver inte vänta till dess att saker har blivit så dåliga för att ha en dramatisk serie av räntesänkningar", sade han i en intervju med Fox News på torsdagskvällen. 

Bland bolagsnyheter har Boeing meddelat att det tar en kostnad på 4,9 miljarder dollar i kommande veckas kvartalsrapport, till följd av den olycksdrabbade modellen 737 Max 8. Aktien var upp 3,6 procent. 

Microsofts rapport efter torsdagens stängning visade att både intäkter och justerat resultat per aktie för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal var bättre än väntat. Aktien stärktes 1,8 procent. 

American Express redovisade bättre resultat än samma kvartal ifjol och upprepade sina utsikter för helåret. Aktien var visserligen ned 2,3 procent på fredagen, men har stigit över 30 procent sedan årsskiftet.

Fondförvaltaren Blackrock kom med en rapport som var något sämre än väntat. Aktien var dock upp 0,3 procent. 

Den butikstunga detaljhandelskedjan JC Penney rasade över 13 procent efter att CNBC rapporterat att bolaget ser över möjligheterna till skuldsanering.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 2 punkter till 2,05 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer