ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wall Street inleder uppåt – Tesla rasar efter vinstvarning

  • Teslas solpanelfabrik i Buffalo, New York. Foto: Andrew Harrer

USA-börserna inleder veckans sista handelsdag på plus. Rapporter om att Washington kan komma att lätta handelstullarna för Kina spred optimism på finansmarknaderna globalt. På bolagsfronten faller Tesla efter att elbilstillverkaren vinstvarnat.

Strax efter öppning noterades Dow Jones industriindex närmare 0,8 procent högre och det bredare S&P 500 steg 0,7 procent. Nasdaqs kompositindex var upp omkring 0,7 procent.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal, som senare dementerades, har USA:s finansminister Steven Mnuchin övervägt att lätta på Kinatullarna - dels för att lugna marknaderna, och dels för att ge Peking nya incitament till eftergifter i handelssamtalen. 

Trots dementin gynnade tulluppgifterna USA-börserna redan på torsdagen då Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq samtliga steg 0,7 procent.

Även i Asien noterades indexen högre överlag under fredagen och de ledande Europabörserna var upp 1,6-2,1 procent. På råvarumarknaden var oljepriserna upp runt 1 procent och basmetallerna handlades också högre.

Tesla stack ut i fredagens handel, tyngd av att vd Elon Musk i en bloggpost meddelat att Teslas preliminära resultat för fjärde kvartalet var positivt men lägre än under det tredje kvartalet. Bolaget ska nu göra sig av med cirka 7 procent av heltidspersonalstyrkan. Aktien backar 6 procent.

Netflix tappar 0,5 procent. Streamingbolaget redovisade på torsdagskvällen ett bättre resultat per aktie än väntat, men marknaden tittade mer på att intäkterna och antalet abonnenter inte nått upp till förväntningarna. 

Läkemedelsbolaget Eli Lilly sjönk 2,7 procent efter nyheten att det inte nådde primärmålet i fas 3-studien med cancerpreparatet Lartruvo (olaratumab). Bolaget kommer att tvingas ta en kostnad första kvartalet relaterat till Lartruvo. 

Klockan 16 presenteras preliminärt Michiganindex för januari.

På måndag håller aktie- och räntemarknaderna i USA stängt under firandet av Martin Luther King Day.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies