ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nej till hård brexit gav pundet en ny skjuts

USA-börserna steg på onsdagen men Asienbörserna har vänt ned, med handelstvekan, brexitosäkerhet och blandade Kina-data i bakgrunden. Pundet har vunnit mark.

USA-räntorna handlas något högre i Asienhandeln medan dollarn stärkts mot såväl yenen som euron.

"Innan vi kan dra slutsatsen att denna marknad har mer att ge, så skulle vi vilja se att aktiepriserna får stöd av starkare makrodata, lyfta av bättre intäktstrender och bekräftat av stigande räntor", uppgav David Lafferty på Natixis i en kommentar enligt Reuters.

Pundet fick en ny skjuts av det brittiska parlamentet på onsdagen röstat permanent nej till att Storbritannien ska kunna lämna EU utan avtal, en "hård brexit". Röstsiffrorna blev 321-278. 

Omröstningen är inte juridiskt bindande men lägger ett hårt politiskt tryck på premiärminister Theresa May och regeringen, som förlorat kontrollen av processen. 

En ny omröstning väntas på torsdagen om huruvida parlamentet vill att regeringen ska begära en förlängning av brexit, något som EU sedan enhälligt måste godkänna. 

Regeringens förslag är att ta brexitavtalet till en tredje omröstning nästa onsdag och om det sedan går igenom kunna begära en kort "teknisk" senareläggning av brexit.

Om brexitavtalet åter faller är det däremot sannolikt att EU-toppmötet dagen efter kommer att begära tydliga skäl för att godkänna en senareläggning, och en sådan förlängning skulle innebära att Storbritannien måste delta i EU-parlamentsvalet den 23-26 maj.

EU har fortsatt varit skeptiskt till en förlängning, och betonat att detta avtal är det som gäller. 

Att en hård brexit tycks borta från bordet fick ändå pundet att stärkas rejält på onsdagen, med en uppgång till 1:3381 mot dollarn som högst, den starkaste nivån sedan juni 2018. Pundet har därefter fallit tillbaka till 1:3240. 

Det är ändå en uppgång på 1,3 procent sedan onsdag morgon. 

"Pundet upplever lite av en rekyl efter att ha stigit så brant i förra sessionen. Marknaden vill se hur omröstningen om att senarelägga brexit utvecklar sig och få en uppfattning om hur lång senareläggningen kan bli, och säljare har åter trätt fram under denna paus", sade Shin Kadota på Barclays till Reuters.

Junichi Ishikawa på IG Securities noterade att pundet redan har vunnit rätt mycket mark och då denna förstärkning mest har skapats av förväntningar snarare än fundamenta så kan det senaste rallyt har tagit slut.

Data från Kina på torsdagen visade en lite blandad bild. Detaljhandeln under januari och februari (sammanslaget på grund av nyåret) steg 8,2 procent jämfört med motsvarande period föregående år, över väntade 8,1 procent, medan industriproduktionen steg 5,3 procent (väntat 5,5), den svagaste starten på ett år sedan 2009. 

I december steg detaljhandel 8,2 procent i årstakt medan industriproduktionen steg 5,7 procent.

De fasta investeringarna ökade 6,1 procent under januari-februari, mer än väntade 6,0 procent. 

Fastighetsinvesteringarna steg 11,6 procent i årstakt, mot 9,5 procent i december. Arbetslösheten gick samtidigt upp i februari från december. 

Kinabörserna har sjunkit och yuanen tappat något på torsdagen.

"Dagens data innebär att ekonomin kommer att ta längre tid att bottna då industriproduktionen och konsumtionen fortsatt är under press trots återhämtningen i investeringar", sade Liu Peiqian på Natwest Markets till Bloomberg News.

Den försämrade arbetslösheten kan också leda till mer stimulanser då de policyansvariga alltid sätter sysselsättningen först, tillade Liu Peiqian. 

På den svenska agendan på torsdagen står arbetslöshet i februari, där den säsongsjusterade arbetslösheten väntas ha stigit från 6,0 till 6,2 procent.

Från Tyskland och Frankrike kommer definitivt KPI och från USA bland annat importpriser och försäljning nya hem. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies