ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nedstängningen kan sätta stopp för 99 månaders jobb-tillväxt

Den delvisa nedstängningen av federala myndigheter kan sätta stopp för en 99 månader lång svit med jobbuppgångar, skriver Wall Street Journal. 380.000 permitterade statsanställda kan komma att drabba statistiken för januari.

Sedan oktober 2010 har amerikanska arbetsgivare ökat jobbtillväxten varje månad – den längsta sammanhållande sviten någonsin, eller i alla fall sedan 1939 när statistiken började föras. 

Men januari kan komma att innebära ett slut för det när 100.000-tals statsanställda som tillfälligt står utan jobb på grund av den ”shutdown” som drabbat ett stort antal myndigheter. Det är i dagsläget oklart om de totalt 380.000 arbetarna som friställts utan lön kommer att bokföras som arbetslösa i januari eller inte.

”Januarisiffran kan bli riktigt hemsk”, säger Ryan Sweet, analytiker på Moody's, till WSJ.

De senaste fem åren har antalet jobb ökat med 215.000 per månad. Om 380.000 arbetslösa statsanställda tas med i statistiken kommer de sannolikt att överväldiga all jobbtillväxt inom den privata sektorn, skriver tidningen.

Men skulle det bli ett avbrott i den långa sviten av jobbtillväxt ska det inte tolkas som ett tecken på en vikande ekonomi, tillägger Ryan Sweet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies