ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nedskruvad prognos i korten för Autoliv, enligt analytiker

  • Foto: JOEY ABRAIT

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som är världsledande på krockkuddar och säkerhetsbälten, väntas ha drabbats hårt av den vikande globala bilförsäljningen även under det andra kvartalet.

Allra värst ser det ut i Kina, där Autoliv har en stor marknadsandel, vilket spås tvinga bolaget till en sänkning av helårsprognoserna, enligt flera analytiker.

”Fordonsmarknaden är alltjämt ytterst utmanande. /…/ Efterfrågan har varit särskilt svag i Kina, där (analyshuset) IHS räknar med att bilproduktionen ska falla med 11 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol”, skriver till exempel DNB Markets.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat rörelseresultat om 196 miljoner dollar (230) och en försäljning på 2.153 miljoner dollar (2.212). Den justerade rörelsemarginalen väntas därmed landa på 9,1 procent (10,4).

”Konsensusförväntningarna återspeglar en mycket svagare global produktion än bolaget räknat med, ökade lanseringskostnader, en negativ mixeffekt från stora nedgångar för mogna plattformar (i huvudsak i Kina) och pågående kraftig prispress”, skriver Deutsche Bank inför rapporten.

Mot den bakgrunden bedömer analytikerna att sannolikheten är hög för att bolaget ska behöva skruva ned sina prognoser för 2019.

”Vi väntar oss att Autoliv ska sänka sin prognos för den organiska tillväxten från omkring 5 procent till i storleksordningen 3 procent”, skriver ABG Sundal Collier, som i likhet med flera andra analytiker också tror att guidningen för rörelsemarginalen ska ned från cirka 10,5 procent till omkring 10,0 procent.

Mycket av nedgången i bilproduktionen bör Autoliv kunna kompensera för tack vare sina ökade marknadsandelar och tidigare investeringar i F&U, menar Pareto Securities, som dock inte heller tror att detta räcker för att klara helårsprognoserna.

Av stort intresse är också vad vd Mikael Bratt ska säga om den kinesiska marknaden framöver. I samband med det första kvartalets rapport flaggade han för ett starkare andra halvår i Kina, med hänvisning till ”positiva signaler från ett antal tillverkare” i landet.

Prispressen är något som Deutsche Bank kommer att leta efter kommentarer om i rapporten. Bolaget har tidigare indikerat att denna uppgår till 2-4 procent på årsbasis, vilket är klart mer än de 1,5-2 procent andra fordonsunderleverantörer rapporterat.

”Situationen är förbryllande, då Autoliv har en dominerande position på marknaden för passiva säkerhetsprodukter och normalt bara möter två större konkurrenter”, skriver banken och funderar över om segmentet blivit ”commoditized”, produktifierat.

Autolivs rapport väntas på fredagen den 19 juli, klockan 12. En telefonkonferens för analytiker och media inleds klockan 14.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer