ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nederländsk spelreglering debatteras – Betsson och Kindred faller på börsen

Den nederländska senaten har under tisdagen debatterat införandet av ett nytt licenssystem. Läget är osäkert och en omröstning i frågan väntas först nästa vecka. Men efter kompromisser tycks Betssons och Kindreds verksamhet i landet vara hotad. Betsson backade 1,7 procent och Kindred var ner 3,3 procent vid stängning.

Som Di rapporterade i förra veckan håller nederländska lagstiftare på att debattera ett lagförslag om en ny spelreglering. I juli 2016 godkände parlamentets ena kammare, representanthuset, en ny spellagstiftning men denna har ännu inte fått grönt ljus av senaten, som är parlamentets andra kammare.

För närvarande är det förbjudet för utländska operatörer att erbjuda spel i Nederländerna via nätet men svenska bolag som Betsson och Kindred har ändå en närvaro i landet – på samma sätt som bolagen var aktiva i Sverige innan den nya svenska spelregleringen kom på plats vid årsskiftet.

När lagstiftningen debatterades i senaten i förra veckan stötte justitieminister Sander Dekker på överraskande tufft motstånd då senatorerna kräver en så kallad ”blackout”-period, det vill säga att spelbolag som opererat i Nederländerna utan tillstånd får vänta en tidsperiod innan de kan ansöka om licens i landet.

I fredags rapporterade Gaming In Holland, en organisation som är en business-to-business-plattform för spelbranschen i Nederländerna, att justitieministern skickat in skriftliga svar på senatorernas frågor och att han där skrivit att hans avsikt är att inkludera en ”blackout”-period för operatörer som ”aktivt försökt locka till sig nederländska kunder”.

På tisdagseftermiddagen pågår en debatt i den nederländska senaten och det är ännu oklart huruvida kammaren kommer att rösta om lagförslaget. Vid 15.40-tiden började justitieministern Sandro Dekker sitt anförande och enligt Gaming In Holland uppger ministern att en ”blackout”-period på två år är rimlig medan en fem år lång sådan period vore för lång.

Både Betssons och Kindreds aktier backade på Stockholmsbörsen under tisdagseftermiddagen.

Varken Betsson eller Kindred redovisar hur stora intäkter bolagen får från den nederländska marknaden. Hos Betsson ingår marknaden i området Västeuropa som utgör strax över 30 procent av bolagets intäkter hittills i år. Även hos Kindred ingår nederländska marknaden i segmentet Västeuropa som utgjorde 56 procent av intäkterna under årets första nio månader.

I tredje kvartalsrapporten för 2018 meddelade Betsson att dotterbolaget Corona bötfällts med 300.000 euro av KSA. Boten har dock inte vunnit laga kraft då den överklagats. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer