1515
Annons

Nedåt på Tokyobörsen – bitcoin på nya rekordnivåer

Foto:Eugene Hoshiko

Tokyobörsen vänder ned i fredagens handel efter att ha hållit stängd på torsdagen. Samtidigt stiger bitcoin till nya rekordnivåer efter att flera stora finansföretag lättat på reglerna för kryptovalutan.

Innehåll från Patent - och RegistreringsverketAnnons

Sök svenskt patent!

Första steget är viktigast. Utan det blir inget av. Det är också betydelsefullt när du ska förverkliga en bra idé och beslutar dig för att skydda den. Det första steget på företaget Moving Floors framgångsresa började med att grundaren, Tommy Lindvall, kom på en idé som han valde att skydda med hjälp av ett svenskt patent. Idag finns produkten på en internationell marknad.

Ett TV-program på National Geographics blev startskottet. Gnuer på savannen färdas över stora områden och blir därför inte sjuka, trots tusentals djur i samma flock. De betar, gödslar och vandrar vidare.

Gotlänningen Tommy Lindvall insåg att om inte djuren kan förflytta sig från sin gödsel, måste gödslet förflytta sig från djuren. Sedan 1995 har han utvecklat familjeföretagets självrengörande golvsystem för djurhållning. Det rörliga golvet som rensas efter varje besök får ner bakterietillväxten radikalt, vilket ger friskare djur. Ambitionen är att på så sätt minska användningen av antibiotika.

Svenskt patent första steget på internationell resa

Tommy förstod tidigt att idén kunde vara unik och möjlig att patentera eftersom han inte sett produkten på den internationella marknaden. 

–  Vi har upplevt att det funkar så himla bra med PRV. Det har varit fantastisk att få till patentkraven och forma patentansökan hos PRV, i det svenska patentsystemet, för att sedan ta resultatet vidare ut i världen i de internationella systemen. Vi upplever att det vi fått igenom i Sverige nästan i samtliga fall har hållit för granskning och blivit beviljade patent i de länder vi vill vara i, säger Katja Lindvall, vice VD på Moving Floor. 

Moving Floor valde att i ett första steg ansöka om svenskt patent hos PRV, vilket också var första steget i en expansiv patentstrategi. 

–  En annan stor fördel med PRV är att det såklart är enklare att ha invändningar på sitt hemmaspråk och inte jobba med ombud som i sin tur har ombud. Ta till exempel Kina: vi jobbar med ett svenskt ombud som har ett eget ombud i Kina, som i sin tur jobbar mot kinesiska patentverket. Det blir ju en mycket mer komplicerad och framför allt kostsam process där borta än här hemma i Sverige, på svenska, säger Katja. 

Immateriella rättigheter avgörande för framgång

Idag har Moving Floor över 135 patent, och de exporterar till hela världen. 

– Vi var pionjärer inom området så vår portfölj av immateriella rättigheter har varit avgörande i vår framgång och expansion. Vi hade möjlighet att tidigt få ett brett skydd när det gällde rörliga golv, vilket hindrade andra större aktörer så att vi hann utveckla och marknadsföra vår idé. Det har betytt mycket för oss som litet bolag, avslutar Katja. 

Läs mer på: prv.se/svensktpatent 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Patent - och Registreringsverket och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Uppåt i Asien efter brittiska stödköp

Foto:Kin Cheung

Asienbörserna studsade upp på torsdagen efter en stark kväll för USA-börserna i spåren av Bank of Englands besked om stödköp. Europaterminerna indikerar uppgångar, efter att Stockholmsbörsen stigit två dagar i rad.

Vid halv sju-tiden svensk tid var Nikkei 225-indexet på Tokyobörsen upp 0,7 procent, Hang Seng-indexet i Hongkong upp 1,3 procent, och det tekniktunga Shenzhenindexet upp 0,55 procent. Europaterminerna indikerade en öppning kring 0,5 procent, efter en uppgång med 2,0 procent för S&P500 på torsdagen och plus 1,0 procent för OMXSPI.

Bank of Englands beslut om stödköp av obligationer för 65 miljarder pund stödde pundet på onsdagseftermiddagen efter 37-årslägsta mot dollarn, men på torsdagen föll den brittiska valutan tillbaka något.

På den övriga centralbanksfronten har Federal Reserves Atlantachef Raphael Bostic upprepat det hökaktiga budskapet genom att säga att han är för att höja USA-räntan ytterligare 1,25 procentenheter i slutet av 2022 för att stävja inflationen.

”Alla ögon är på inflationen och räntor. Aktierna tar guidning från obligationsmarknaden. Så om du ser obligationsräntor gå ned är det ett positivt tecken för aktier”, kommenterar investeringschefen Josh Emanuel vid fondförvaltaren Wilshire läget för Bloomberg News.

Dollarn handlas något starkare och amerikanska tioårsräntan är några punkter högre.

Julia Raiskin, chef för Asienmarknaden på Citigroup, betecknar marknaden som överlag pessimistisk med investerarna på sidlinjen.

”Förutom dollarn finns det inte många tillgångar som handlas konstruktivt”, sa hon till Bloomberg News.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

De amerikanska börserna avslutade onsdagens handel starkt efter en osäker inledning. Vid stängning hade S&P 500 stigit 2 procent. Det motsvarade en uppgång på 1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Philip Morris överväger inte att dra tillbaka sitt bud på Swedish Match, trots de försämrade globala ekonomiska förhållandena. Det amerikanska bolaget har även fler möjligheter än ett uppköp, däribland ett majoritetsägande, enligt bolagets vd Jacek Olczak rapporterar Reuters. Som ett resultat av den försämrade globala ekonomiska miljön, anser vd:n att erbjudandet är ”ännu attraktivare än det var vid tidpunkten som vi gav det”. 

Avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet. Det sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, skriver Reuters. Inflationen rör sig inte tillräckligt fort till tvåprocentsmålet, uppgav han och tillade att hans basprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet. 

Fed höjer räntorna skyndsamt för att bekämpa en väldigt hög och beständig inflation och centralbanken kommer sannolikt att få amerikanska kortfristiga lånekostnader till var de behöver vara tidigt nästa år. Det sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, enligt Reuters. De flesta beslutsfattare på Fed räknar med en styrränta på 4,5–4,75 procent vid slutet av nästa år, men Charles Evans tror däremot att styrräntan når sådana nivåer redan i mars. 

Biogen var onsdagens stora vinnare med ett kurslyft på 40 procent. Den kom efter att bolagets partner Eisai meddelade under natten till onsdagen positiva resultat för läkemedelskandidaten lecanemab från fas 3-studien i tidig Alzheimers sjukdom. 

Cannabisbolaget Canopy Growth har aviserat planer på att avyttra sin detaljhandelsverksamhet i Kanada. Beskedet kommer efter att Canopy tidigare i år senarelagt den planerade för när bolaget ska vara lönsamt. Canopy Growth stärktes 5,3 procent på nyheten. 

Håll koll på...

H&M rapporterar
Häromveckan rapporterade H&M försäljningen för juni till augusti. Minskningen på 4 procent var sämre än förväntat. Nu får vi veta resultatet. Rörelseresultatet väntas falla till knappt 2,5 miljarder kronor, från 6,3 miljarder i fjol enligt Infront.

Tysk inflation…
Inflationen väntas ha fortsatt stiga i Tyskland under september. Enligt Factset spås KPI stiga med 9,4 procent i årstakt, att jämföra med 7,9 procent föregående månad. På en månad väntas priserna ha ökat 1,1 procent.

…och spansk
I Spanien förväntas däremot den höga inflationstakten i alla fall tillfälligt plana ut på 10,3 procent i årstakt i september, jämfört med 10,4 i augusti. Precis som för övriga länder är energipriserna en viktig pusselbit.

Nya arbetslösa i USA
Varje torsdag publiceras hur många amerikaner som sökt arbetslöshetsersättning den senaste veckan. Med tanke på hur viktig arbetsmarknaden är för ränteutvecklingen är det en siffra att hålla koll på. Väntat är 217.000 personer.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Nu smäller Ingves dynamit med dubbel kraft

Enligt en ny studie från Riksbanken är en räntehöjnings påverkan på konsumtionen dubbelt så stor som för 15 år sedan. Hushållen men även fastighetsbolagen är grupperna att hålla ögonen på. 

I potten ligger en köpstrejk respektive en finanskris.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera