ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nedåt på de nordiska börserna – oljan tyngde Oslobörsen

De nordiska börserna försvagades något på måndagen efter att Danske Bank, Nokia och oljepriset tyngt börserna. Samlingsindexet Vinx 30 sjönk 0,6 procent till 926.

OBX-index i Oslo var ned 0,2 procent till 805.

Oljepriset föll tillbaka under eftermiddagen efter tidig uppgång på måndagen. Donald Trump ifrågasatte i en tweet varför USA ska säkra Hormuzsundet mellan Omanbukten och Persiska viken då merparten av den olja som transporteras genom sundet går till asiatiska marknader.

Bland bolag i sektorn pressades Equinor och Aker BP cirka 1 procent.

I Köpenhamn var OMXC25-index ned 0,1 procent till 1.129. Danske Bank tappade drygt 3 procent efter beskedet att Jesper Nielsen, som ansvarat för den danska bankverksamheten och fram till och med maj i år var tillförordnad vd för banken, fått gå på dagen.

Då gick det bättre för energibolaget Ørsted vars aktie steg nästan 5 procent efter att på fredagen ha aviserat ett avtal i USA på 1100 megawatt. Ørsted-aktien har även höjts till köp från behåll av Danske Bank.

Även transportbolaget DSV steg på måndagen sedan Barclays höjt riktkursen till 750 från 635 danska kronor. Aktien var upp 1,0 procent till 636 danska kronor. 

Medicinteknikbolaget Ambu fortsatte att försvagas. Aktien sjönk 3,1 procent och har fallit cirka 12 procent sedan förra måndagens vinstvarning.   

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 0,9 procent till 3.908. Nokias aktie tappade 2,8 procent. Enligt Wall Street Journal kan både Nokia och Ericsson tvingas flytta produktion bort från Kina då Trumpadministrationen undersöker om det ska krävas att 5G-utrustning som används i USA måste tillverkas utanför Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer