ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapportbolag sänker börsen – nätkasinobolag rusar

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter två handelsdagar med stigande kurser noterades Stockholmsbörsen för en nedgång på tisdagen vid lunchtid. Banksektorn tyngde bland storbolagen efter medieuppgifter om misstänkta kopplingar mellan Swedbank och en ökänd bank. Flera utav rapportbolagen handlades också ner mer än index.

Vid 12.30-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent 1.623. Aktier för cirka 4,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX oförändrat medan CAC40 i Paris var upp 0,2 procent. 

Inom OMXS30-indexet tyngde banksektorn efter att bland annat Dagens industri rapporterat att transaktioner mellan kunder i Litauen och den ökända banken FBME hittats vid en intern Swedbank-granskning under 2018. Swedbanks aktie backade 1,8 procent. SEB, Handelsbanken och Nordea tappade samtidigt med mellan 0,3 och 0,5 procent.

Bland det lilla antal storbolagsaktier på plus syntes Alfa Laval, Astra Zeneca och H&M som steg mellan 0,3 och 0,5 procent.

Global Gaming som i juni förlorade sin svenska spellicens har fått en ny större ägare i form av konkurrenten Betsson som köpt aktier motsvarande 1,8 procent av kapitalet i den krisande speloperatören. Global Gaming som vid stängning på måndagen hade rasat närmare 90 procent steg 68 procent på tisdagens uppgifter. Även Betssons aktie lyfte och var vid lunchtid upp 1,1 procent. 

Bland rapportbolagen redovisade förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs ett justerat rörelseresultat som var sämre än de av Infront Data sammanställda analytikerestimaten. Aktien straffades med en nedgång på knappt 7,4 procent. 

Husqvarnas rörelseresultat på 2.125 miljoner kronor i det andra kvartalet var något lägre än de 2.162 miljoner som väntades, enligt Bloombergs sammanställning och aktien backade 5,4 procent.

En avvaktande inledning på trädgårdssäsongen i såväl Europa som USA medför att Husqvarna nu bedömer att det blir svårare att nå den försäljningstillväxt helåret 2019 som bolaget tidigare talat om, uppger vd Kai Wärn till Nyhetsbyrån Direkt.

Specialfettsbolaget AAK:s rapport bjöd på ett rörelseresultat som var högre än vad analytikerna hade räknat med, medan omsättningen var något lägre. Aktien handlades ner omkring 2 procent.

Bostadsutvecklaren Bonavas rörelseresultat sjönk i det andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol som en konsekvens av att prisjusterade bostäder i projekt i Stockholm överlämnats under kvartalet. Aktien försvagades med 4,7 procent. 

HMS Networks resultat efter skatt ökade till 51 miljoner kronor. Marknadsläget präglas nu av osäkerhet, skriver vd Staffan Dahlström i rapporten. Aktien backade närmare 6 procent. 

Forskningsbolaget Irlab rasade över 50 procent efter att bolagets fas 2a-studie med läkemedelskandidaten IRL790 för behandling av avancerad Parkinsons sjukdom inte nådde upp till sitt primära effektmål. Studieresultaten visade dock indikation på effekt mätt med en alternativ skala (MDS-UPDRS). De övergripande resultaten uppges stödja fortsatt utveckling av IRL790.

Bättre utveckling hade First North-bolaget Binero som rusade över 100 procent efter att ha sålt sin verksamhet inom webbhosting till Loopia för cirka 380 miljoner kronor.

"Vi planerar att använda delar av köpeskillingen till att göra en kapitalåterföring till aktieägarna", säger Bineros ordförande Carl-Magnus Hallberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer