ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volvo-konkurrenten slår förväntningarna – höjer vinstprognos

Den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar brädar förväntningarna i rapporten för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Bolaget höjer samtidigt resultatprognosen för helåret.

Navistar redovisar ett justerat ebitda-resultat om 173 miljoner dollar för det första kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder dollar för kvartalet.

Analytikernas förväntningar var ett ebitda-resultat på 133 miljoner dollar och intäkter på 2,2 miljarder dollar, enligt Bloomberg News snittprognos. 

Bolaget höjer prognosen för justerat ebitda-resultat till ett spann om 850-900 miljoner dollar för hela räkenskapsåret 2018/19. Tidigare prognosspann låg på 825-875 miljoner dollar och väntat var 866 miljoner inför rapporten, enligt Bloombergs snittprognos.

Navistar upprepar samtidigt sina marknadsprognoser för 2019 och spår att industrins försäljning till återförsäljare uppgår till 265.000-295.000 inom kategorin tunga lastbilar, så kallade Class 8.

För kategorin Class 6-8, som omfattar mellantunga lastbilar, plus bussar upprepas prognosen om industrileveranser om 395.000 till 425.000 enheter.

Navistars intäkterna ökade med 28 procent i det första kvartalet, som avser tre månader med avslut 31 januari. Ökningen drevs av en 50-procentig uppgång i bolagets så kallade kärnvolymer, som utgörs av Class 6-8-lastbilar, i USA och Kanada.

”I tillägg till vår pågående tillväxt inom Class 8 växte vår marknadsandelar för mellantunga lastbilar med 6 punkter under kvartalet”, kommenterar vd Troy A Clarke.

Inom lastbilssegmentet ökade nettoförsäljningen med 44 procent till 1,8 miljarder dollar, främst på grund av högre volymer i kärnmarknader samt ökning av lastbilsvolymer till Mexiko. Detta motverkades till del av lägre försäljning till försvarsindustrin då bolaget har sålt sitt majoritetsinnehav i Navistar Defense under kvartalet.

Inom affärssegmentet Global operations, sjönk försäljningen något, främst på grund av försvagningen av den brasilianska valutan mot dollarn. Detta motverkades till del av högre volymer inom den sydamerikanska verksamheten, skriver lastbilsbolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer