ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nästan halverad vinst för ryska gasjätten

  • Foto: Joey Abrait

Den statliga ryska gasjätten Gazprom rapporterade på fredagen en nettovinst om 212 miljarder rubel, motsvarande 32 miljarder kronor, vilket är närapå en halvering av vinsten i det tredje kvartalet i fjol.

Vinsttappet på 45 procent jämfört med tredje kvartalet 2018 förklaras med en lägre exportvolym och ett svagare gaspris på den viktiga Europamarknaden.

Även intäkterna föll i kvartalet, till 238 miljarder kronor att jämföra med fjolårskvartalets siffra på 282 miljarder kronor. 

Gaspriserna har minskat till 170 dollar per tusen kubikmeter. I tredje kvartalet i fjol låg priset på 250 dollar per tusen kubikmeter.

Gazprom är i full färd att iordningställa skrytbygget Power of Siberia – en jättelik pipeline som ska leverera gas till östra Ryssland och Kina – som är tänkt att tas i bruk nästa vecka. 

Avtalet om pipelinen, som Gazprom tecknade med kinesiska CNPC år 2014, är värt motsvarande 3.800 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer