ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nasdaq slipper betala böter på 28,7 miljoner kronor

Patent- och marknadsöverdomstolen fastställer den friande domen mot Nasdaq Nordic där Konkurrensverket krävt böter på 28,7 miljoner kronor från börsoperatören, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Konkurrensverket anklagade Nasdaq Nordic för att ha missbrukat sin dominerande ställning i samband med att Nasdaq i oktober 2010 motsatte sig att konkurrerande Burgundy fick en plats i en datorhall i Lunda i nordvästra Stockholm.

Nasdaq ska enligt Konkurrensverket ha hotat att lämna hallen tillsammans med sina samlokaliseringskunder om Burgundy bereddes en plats där, varvid halloperatören Verizon nekade uppstickarbörsen tillträde.

Patent- och marknadsdomstolen menade emellertid att Nasdaq hade ”agerat utifrån sina avtalsenliga rättigheter”, vilket överdomstolen håller med om och fastställer domen i den delen.

Däremot slipper Konkurrensverket stå för Nasdaq rättegångskostnader på nästan 24,5 miljoner kronor. Där hade Patent- och marknadsdomstolen beslutat att Konkurrensverket skulle stå för kostnaderna, men det har i överprövningen av domslutet ändrats till att ersättningen ska täckas av allmänna medel.

Nasdaqs Sverige-vd vid tidpunkten var Erik Thedéen. Kort efter det bytte han jobb, till att bli statssekreterare åt finansmarknadsminister Peter Norman.

I dag är Erik Thedéen generaldirektör för Finansinspektionen – som löpande övervakar att Nasdaq sköter sig, har Di tidigare skrivit.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies