ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fel håll för Ingves – inflationsförväntningar sviktar

  • Foto: Emil Wesolowski

Inflationsförväntningarna sjönk i Kantar Prosperas stora mätningen i juni. Kärninflationen väntas nu bli lägre de kommande två åren. Även förväntningarna på reporäntan har skruvats ned.

Inflationsförväntningarna på längre sikt föll något i juni enligt Kantar Prospera. På två års sikt väntas KPI-inflationen ligga på 1,9 procent och på fem års sikt på 2 procent.

Det kan jämföras med inflationsförväntningar om 2 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt i den föregående kvartalsvisa mätningen där så väl arbetsmarknadens parter som penningmarknadens aktörer och inköpschefer ingår.

Förväntningarna på kärninflationen, KPIF som används som målvariabel av Riksbanken, har dock skiftat ned på kortare sikt. Nu väntas KPIF uppgå till 1,8 procent på ett och två års sikt, ned från 1,9 procent i marsmätningen. På fem års sikt är förväntningarna på KPIF-inflationen oförändrade på 1,9 procent.

På två och fem års sikt har även förväntningarna på reporäntan skrivits ned. Om två år väntas den ligga på 0,2 procent och om fem år på 1 procent. Båda är 0,1 procentenheter lägre jämfört med den stora mätningen i mars.

De tillfrågade är något mer optimistiska om den ekonomiska tillväxten det närmaste året som ligger på 1,9 procent istället för de 1,8 procent som syntes i marsmätningen. På två års sikt är förväntningarna oförändrade på 1,9 procent medan de skrivits ned från 2,2 till 2,1 procent på fem års sikt.

Löneförväntningarna är i stort sett oförändrade på 2,4 procent över hela prognosperioden. På två års sikt väntas dock något lägre löneökningar på 2,3 procent, ned från 2,4 procent i marsmätningen.

Gapet mellan arbetsgivarorganisationerna och företrädarna för arbetstagarna har ökat något på kort sikt. Arbetstagarorganisationerna har skruvat upp sina löneökningsförväntningar det kommande året från 2,6 till 2,7 procent medan arbetsgivarorganisationerna nu väntar sig löneökningar på 2,4 procent istället för de 2,5 procent som noterades i marsmätningen.

Kronan bjuder inte på några större rörelser och handlas runt nivån 10,7120 mot euron. Mot dollarn stärks den svenska kronan drygt ett halvt öre jämfört med innan statistiksläppet efter att ha handlats ned tidigare under morgonen och en dollar kostar nu 9,4464 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer