ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Något högre tillväxt än väntat i euroområdet under andra kvartalet

Euroområdets BNP steg något mer än väntat i årstakt under det andra kvartalet. Tyskland tyngde medan Finland utmärkte sig med den högsta tillväxten i valutaunionen.

Euroområdets BNP steg 0,2 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt Eurostats preliminära beräkning av utfallet. Jämfört med motsvarande kvartal 2018 ökade BNP med 1,1 procent. 

Månadsförändringen var i linje med analytikernas estimat enligt en sammanställning från Reuters. Räknat i årstakt var utfallet dock något högre – konsensus låg på 1 procent.

I hela EU steg BNP med 0,2 procent under första kvartalet, och steg 1,3 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018. 

Av rapporterande euroländer uppvisade Finland den bästa utvecklingen med en tillväxt på 0,9 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. 

Den svagaste utvecklingen bland euroländerna rapporteras från Tyskland, där BNP minskade 0,1 procent jämfört med föregående kvartal. 

Starkast utveckling utanför eurozonen hade Ungern med en BNP-tillväxt på 1,1 procent under kvartalet. Svagast gick det i Storbritannien, -0,2 procent. 

Samtidigt rapporterar Eurostat att antalet sysselsatta steg med 1,1 procent på årsbasis i euroområdet och 1 procent i hela EU.

Under första kvartalet steg sysselsättningen med 0,4 procent i euroområdet, jämfört med föregående kvartal. I hela EU steg sysselsättningen med 0,4 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer