1515
Annons

Mystiskt ordförandeavhopp i Hemnet

Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixon i samband med att Hemnet börsnoterades.
Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixon i samband med att Hemnet börsnoterades.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Tio minuter innan onsdagens börsstängning meddelade Hemnet att Håkan Erixon avgår som styrelseordförande, en position han haft sedan 2017.  Hemnet lägger locket på kring Håkan Erixons avgång och vill inte uttala sig mer kring vad som ligger till grunden för den plötsliga avgången. 

Innehåll från ZignSecAnnons

Ny lösning underlättar att leva upp till kraven på kundkännedom

”Know Your Customer” är ett krav inom många branscher i dag, men kan samtidigt göra processen för att ta emot nya kunder både krånglig och utdragen. Nu lanserar svenska regtech-företaget ZignSec färdigbyggda lands- och branschspecifika lösningar som ska snabba upp och förenkla processen, utan att för den sakens skull minska kvaliteten.

Läs mer om hur du kan skapa balans mellan KYC- och KYB-krav och kundbekvämlighet 

Många branscher, till exempel bank, finans och mäklare, måste i dag leva upp till stränga krav på ”Know Your Customer”, KYC. Det handlar bland annat om att säkerställa kundernas identitet och adress, om de är i politisk utsatt ställning, var deras pengar kommer ifrån och så vidare, och så vidare.

– Syftet med KYC är bland annat att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism, säger Daniel Grech, chef för mjukvaruutveckling på ZignSec.

– KYC-processer hos företag är avgörande för att de här globala ansträngningarna ska fungera, men det skapar samtidigt väldigt mycket administration och frustration hos både företag och kunder.

Anledningarna är flera, men beror till stor del på att olika länder har olika juridiska krav samt olika tekniska lösningar för att människor ska kunna identifiera sig på nätet.

– Är du i Sverige använder du BankID, är du i Danmark använder du MitID, är du i andra länder krävs det pass eller bankutdrag eller liknande. Det gör det svårt och kostsamt för företag att bygga egna tekniska lösningar för KYC, eftersom de lösningarna måste kunna hantera alla dessa olika varianter.

Dessutom är många av de datakällor som används för identifiering olika.

– Ska du verifiera en persons adress i Sverige använder du ett API från myndigheterna, ska du göra samma sak i Italien finns inga API:er utan då måste du använda andra lösningar.

Det innebär att den data som samlas in från de olika källorna kommer i olika format och är strukturerad på väldigt många olika sätt vilket gör det svårt att få en helhetsbild av kunden. Alla denna tekniska frustration gör att nya kunder får vänta i dagar, ibland i veckor, innan de får klartecken, något som skapar irritation både bland företag och kunder.

”Workflow solutions”

För att komma till rätta med det här problemet har ZignSec skapat så kallade ”workflow solutions”, automatiska processer som ska göra kontrollen av nya kunder snabb och effektiv, oavsett bransch eller land.

– På vår plattform samlar vi alla olika system som används inom KYC, oavsett bransch och land, i en enda lösning. På så sätt behöver våra kunder bara en leverantör oavsett hur många marknader de verkar på.

Målet är att ZignSecs företagskunder bara ska behöva svara på några få korta frågor, till exempel vilket eller vilka länder de verkar i samt vilken bransch det handlar om, och därefter få upp en lösning som är skräddarsydd för att uppfylla de KYC-krav som finns för just dem.

– Det blir ett slags plug-and-play, där de vet att de på ett enkelt sätt uppfyller alla krav, utan att själva behöva samla in all data. Det är kommer att ta några minuter snarare än några veckor, något som kommer att underlätta både för företagen och deras kunder.

Än så länge är det mest hårt reglerade branscher som har behov av den här typen av stöd, men Daniel Grech spår att fler kommer att behöva gör mer i framtiden.

– Regleringar på det här området kommer inte att minska utan snarare att öka. Nya branscher, till exempel sociala medier, kommer att få krav på sig att verifiera användarnas identitet för att minska problemet med fake news, samtidigt som olika länder väljer olika juridiska lösningar. Det kommer att bli svårt för enskilda företag att leva upp till det här på egen hand.

Läs mer om hur du kan skapa balans mellan KYC- och KYB-krav och kundbekvämlighet 

 

 

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera