ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Myndighet: Finns risk att vissa spelbolag inte får licens till nyår

Det finns en risk att spelbolag som inte lämnar in kompletteringar till sina licensansökningar i tid inte kommer att få licens till den 1 januari 2019.

Det framgår av ett pressmeddelande från Lotteriinspektionen som har bråda dagar med att få allt på plats inför när det nya licenssystemet införs vid årsskiftet.

Hittills har myndigheten fått in 60 licensansökningar, varav 55 avser kommersiellt internetspel (kasino och vadhållning).

"Det är viktigt att så många speloperatörer som möjligt vill vara en del av det svenska licenssystemet. Det ger oss goda förutsättningar att få en väl fungerande spelmarknad i Sverige. Samtidigt innebär alla ansökningar och övriga förberedelser en hög arbetsbelastning för myndigheten", konstaterar Camilla Rosenberg som är generaldirektör för Lotteriinspektionen.

En genomgång av alla ansökningar visar enligt myndigheten att många spelbolag behöver komma in med omfattande kompletteringar.

"Vi har börjat skicka ut begäran om kompletteringar och de spelbolag som inte lämnar in kompletteringar inom angiven tid riskerar att inte få licens till den 1 januari 2019", är budskapet.

Myndigheten framhåller att det går bra att lämna in en ansökan om licens även efter den sista december i år. Det finns heller inget tak för antalet licenser.

Lotteriinspektionen får många frågor från branschen om hur spellagen ska tolkas på olika områden. Inte minst önskas svar på frågor som rör spelansvar och matchfixning.

"Vår intention är att besvara frågor i den mån det går, men på grund av den extremt korta tiden från att spellagen beslutades i riksdagen till dess att de första licenserna ska utfärdas har vi inte konkreta svar på alla frågor i dagsläget. Vår absoluta prioritering under hösten är att handlägga ansökningar och fatta beslut om licenser", heter det.

Ett annat uppmärksammat område är spelreklamen. 

"Definitioner och begrepp som 'måttfull marknadsföring' kommer att förtydligas genom rättspraxis, som inom alla lagstiftningsområden. Vi kan inte lämna förhandsbesked om hur lagstiftningen ska tolkas i enskilda fall. Utgångspunkten vid tolkningen av olika bestämmelser i den nya spellagstiftningen är intentionerna med hela reformen; nämligen en trygg och säker spelmarknad där vi gemensamt hjälps åt för att minska skadeverkningarna av spelande och skapa en positiv spelupplevelse", uppger Camilla Rosenberg avslutningsvis.

Louise Nylén, vice vd för spelbolaget Leo Vegas, berättade vid ett seminarium under torsdagen om bolagets erfarenheter av att söka licens i Sverige och om Leo Vegas erfarenheter av flera andra reglerade marknader.

Hon anser att kraven på den reglerade marknaden bör vara tydliga utan tolkningsproblem. Formuleringen om "hårda krav på måttfullhet" vid marknadsföring av spel anser hon är för oprecis i den kommande regleringen. Tolkningsutrymmet är för stort, menar hon. Innebär det exempelvis begränsningar av företagens investeringsvolym? frågade hon sig.

Att staten verkar vilja styra via praxis tror hon kommer att innebära att det kommer att ta tid innan regleringen klarnar. Det hade varit bättre att vara tydlig från början så att de som vill göra rätt också kan göra rätt, argumenterade Leo Vegas-chefen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer