Annons

Munters tror att utmaningar i försörjningskedjan fortsätter in i 2022

Foto:Janerik Henriksson/TT

Fukthanteringsbolaget Munters orderingång uppgick till 2.295 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2021 vilket var en ökning på 20 procent jämfört med samma kvartal 2020. 

Innehåll från Blekinge tekniska högskolaAnnons

Deras AI-forskning skapar verklig samhällsnytta

Veselka Boeva, professor i datavetenskap och Martin Boldt, docent i datavetenskap.
Veselka Boeva, professor i datavetenskap och Martin Boldt, docent i datavetenskap.

Blekinge Tekniska Högskola är en profilerad högskola vars utbildning och forskning skapar nationellt och internationellt eko. Veselka Boeva och Martin Boldt ger rapporter från händelsernas centrum. 

I ett av Sveriges minsta landskap pågår mycket forskning inom artificiell intelligens och maskininlärning. En av de involverade är Martin Boldt, docent i datavetenskap och programansvarig för BTH:s civilingenjörsprogram med inriktning AI och maskininlärning. Sedan 2020 driver han ett projekt i samarbete med Malmö universitet och Polismyndigheten, där målet är att minska brottsligheten i Malmö genom analys av trygghetsdata. 

– I projektet genomförs världens största studie kring kameraövervakning, där vi undersöker i vilken utsträckning kameror i Sverige förebygger brott, ökar känslan av trygghet och påverkar polisens möjlighet till uppklarning. Syftet är att ta fram analysverktyg som skapar större möjligheter för polisens kameragrupper att kombinera sin egen kunskap med utökade data för att nå längre, exempelvis när nya kameror ska placeras ut, berättar Martin Boldt. 

Människan i fokus

Forskarkollegan Veselka Boeva tar ett annat tillämpningsgrepp. Hon medverkar i ett stort forskningsprojekt, ”Intelligenta verkligheter med människan i centrum”, som finansieras av KK-stiftelsen. 

– Det här projektet är i linje med den AI-forskning som är mest förekommande i Europa, där målet är att förbättra livskvaliteten för människor. Detta till skillnad från USA och Kina, där större fokus läggs på kommersiella vinster, säger Veselka Boeva, professor i datavetenskap vid BTH.

Hennes team fokuserar på ”Adaptive and Distributed AI for Intelligent Realities” – forskning som matchar väl med Sveriges AI-strategi. Teamet undersöker även hur AI-lösningar kan göras mer lättillgängliga och tillförlitliga, för användare inom sjukvården exempelvis. 

Martin Boldts och Veselka Boevas projekt är bara några exempel på vad som händer på BTH inom AI-området. Kollegorna är eniga – i Blekinge bedrivs forskning som blir till verklig nytta för samhället.

Om BTH
Blekinge Tekniska Högskola har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet. BTH bedriver utbildning och forskning som syftar till att lösa samhällets stora utmaningar. 

Läs mer på:

www.bth.se

Besök BTH på Linkedin

Besök BTH på Facebook

Mer från Blekinge tekniska högskola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blekinge tekniska högskola och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera