ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mörkare tillväxtutsikter i Sverige enligt SEB – sänker BNP-prognosen

  • Foto: Erik Simander/TT

En åldrande konjunkturcykel möter nedåtrisker från flaskhalsar och volatila finansmarknader samtidigt som den politiska osäkerheten på bland annat handelsområdet består. Bromskrafterna är dock inte starka nog för att utlösa recession.

Det skriver SEB i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Den finansiella orons påverkan på den reala ekonomin är inte tillräckligt stark för att utlösa en recession. Mjukare centralbanker kan i stället stärka riskaptiten i viss mån. Banker pekar på omsvängningen i marknadssentimentet på senare tid efter signal om ökad lyhördhet från Fed som ett exempel. 

"Men utmaningar från ett alltmer ansträngt resursläge kan inte lösas av penningpolitiken. Nedåtriskerna ökar därför ju längre in i konjunkturcykeln vi kommer och i takt med att osäkerheten i prognosbilden får ökad slagsida åt det negativa hållet", skriver SEB.

Tillväxtutsikterna i Sverige har mörknat med oroande signaler från såväl inhemsk ekonomi som exportsektorn. Därmed försvagas de krafter som kan kompensera för det fall i bostadsbyggandet som nu är på väg. En expansiv politik ger ändå visst stöd och 2020 växlar ekonomin upp igen, skriver SEB.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 1,6 procent i år och 1,9 procent under 2020. I föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,2 procent såväl i år som 2020.

KPIF-inflationen väntas uppgå till 1,9 procent i år och 1,4 procent 2020.

SEB räknar med att arbetslösheten kommer att uppgå till 6,0 procent i år och 6,0 procent 2020.

Riksbanken väntas höja nästa gång i oktober 2019 och därefter nöjer sig med en höjning under 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer