1515
Annons

Morgonkoll: Uppåt på Asienbörserna – oljepriset faller

Foto:NAOKAZU OINUMA

Asienbörserna stiger på bred front på måndagen medan oljepriset faller att Opec+ möte som skulle hållits på måndagen skjuts upp till på torsdag. 

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Blandat på Asienbörser – Tokyo stiger mot strömmen

Foto:Shizuo Kambayashi

Ledande Asienbörser sjunker överlag med tunga fall i exempelvis Hongkong. Tokyobörsen stiger mot strömmen med draghjälp från fordonssektorn.

Tokyos Nikkei 225-index stiger 0,4 procent vid klockan halv sju på måndagsmorgonen. Japanska börser fick en skjuts uppåt efter Mimasus Semiconductors oväntat starka delårsrapport som lyfter halvledarsektorn, skriver Reuters. En rad fordonsaktier finns också bland de största vinnarna. Toyota avancerar 2,9 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng faller däremot 1,3 procent. Nedgången är bred och tydliga fall noteras bland annat för e-handelsbolaget Jd.com, minus 2,9 procent och Meituan, ned 2,5 procent, Alibaba backar 0,8 procent. Konglomeratet Tencent sjunker 2,3 procent.

Börserna i Fastlandskina håller stängt hela veckan på grund av firande av den högtiden som går under namnet nationaldagens gyllene vecka. Under måndagen håller även börsen i Sydkorea stängt på grund av helgdag.

Under söndagen rapporterade flera internationella medier att oljekartellen Opec+ överväger en produktionsminskning med 1 miljon fat per dag för att hålla oljepriset uppe även vid minskad efterfrågan och en svagare konjunktur.

Nyheter från helgen och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

De amerikanska börserna bytte uppgångar till nedgångar och kursutvecklingen under både veckan och september blev därmed ännu dystrare. Fallen i sportmode- och kryssningssektorn stack ut efter att Nike och Carnival rapporterat för kvartalet.​ Vid stängning var S&P 500 ned 1,5 procent, motsvarande en nedgång på 2,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Aktivistfonden Elliott Management kan överväga att få in en representant i Swedish Matchs styrelse, enligt Reuters som hänvisar till en källa. Elliott har i nuläget en representant i Swedish Matchs valberedning. Tidigare på fredagen flaggade Elliott för ett ägande på 7,25 procent av rösterna och kapitalet i Swedish Match. 

Det finns ”lovande tecken” på att inflationstrycket har börjat att lätta, men det kan ta ett tag innan det syns i datan, menar Fed-chefen Thomas Barkin.  Enligt honom verkar det som att covid-19 är på väg att hamna i ”backspegeln”, samtidigt som utbudschocker lättar. Några stora detaljhandelsbolag har också för stora lager och bostadsmarknaden verkar hålla på att landa. Vidare har arbetsgivare större framgångar inom rekryteringar och det har varit breda nedgångar på råvarumarknaden från toppnoteringarna.

Fed behöver sänka räntehöjningstakten för att förhindra en dysfunktion i kreditmarknaden, enligt strateger vid Bank of America. En långsammare räntehöjningstakt och en möjlig paus skulle låta ekonomin att helt anpassa sig till alla de extrema åtstramningar som redan implementerats, men som fortfarande färdas genom det finansiella systemet. Om inte systemet får anpassa sig, riskeras en dysfunktion som skulle vara svår att kontrollera och åtgärda, skriver strategerna.

Enligt Nordnets investeringsekonom Per Hansen finns det inte mycket hopp att hämta för de nuvarande aktieägarna av SAS i fredagens uppdatering av de finansiella utsikterna. ”Som förväntat - kassan är tom och värdena är tappade”, menar han. ”De nuvarande aktieägarna kommer att spädas ut betydligt mer än 95 procent”, konstaterar Per Hansen, som tillägger att ”investerarnas pengar är förlorade (igen); de får sannolikt en 'företrädesrätt' för att kunna köp nya aktier gång på gång. Bra pengar efter många dåliga”. 

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till definitiva 50,8 i september jämfört med 51,5 föregående månad. 

Stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget sjönk under det tredje kvartalet. Index för stora företag inom tillverkningsindustrin sjönk till 8 under det tredje kvartalet, jämfört med 9 kvartalet innan. Totalt räknar de stora företagen med att investeringarna ska öka med 21,5 procent under detta budgetår. 

Utvecklingen på Asienbörserna är något avvaktande på måndagsmorgonen då Kina håller helgstängt. Oljepriser stiger dryga 2 procent då OPEC+ diskuterar en produktionsminskning med 1.000.000 fat per dag.

Presidentvalet i Brasilien går mot ytterligare en röstomgång. Detta efter att president Jair Bolsonaro fått överraskande stort förtroende, vilket stoppade motståndskandidaten Luiz Lula da Silvas från absolut majoritet. Den andra röstningsomgången kommer att hållas den 30 oktober.

Håll koll på...

Helgstängt i Kina
Kina firar med stängda fastlandsbörser i en hel vecka, till minne av Folkrepublikens grundande 1 oktober 1949. Inte fullt lika entusiastiska Hong Kong håller dock börsöppet, med undantag för tisdag.

Hur mår industrin?
Inköpschefsindex, PMI, för svensk industrin var klart svagare än väntat i augusti och svagare än det historiska snittet för femte månaden i rad. I dag får vi septembermätningen för Sverige, övriga Europa och USA.

Bromsad bilförsäljning
Till och med augusti i år registrerades 13 procent färre nya bilar jämfört med i fjol. Utbudsstörningar snarare än vikande efterfrågan dämpar mest, enligt Mobility Sweden. Septembersiffran publiceras kl 09.

Nytt från jobbfronten
Ännu sjunker arbetslösheten, men hur länge till? Enligt Arbetsförmedlingen uppgick den till 7,6 procent vecka 38, en tiondels procentenhet ned på en månad. Måndag betyder ny veckostatistik från myndigheten.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Experterna plockar kursförlorare: ”Kan studsa upp” 

Om en vecka går startskottet för Di:s aktietävling Drömportföljen där deltagarna gör upp om 100.000 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera