ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Uppåt på Asienbörserna – oljepriset backar

  • Foto: Kin Cheung

Asienbörserna bjöd på breda uppgångar under tisdagsmorgonen med bland annat teknik- och japanska fordonsaktier i täten. På råvarumarknaden tar både olje- och guldpriset ett kliv tillbaka. 

De ledande börserna i Asien rekylerar uppåt på tisdagsmorgonen efter måndagens nedgång i spåren av de ökade spänningarna i Mellanöstern. Strax efter klockan sex svensk tid var Tokyobörsens Nikkei 225-index, som backade med 1,9 procent på måndagen, upp 1,5 procent. 

Bland enskilda sektorer hade fordon gott om ånga i maskinen och Mazda stiger med 2,4 procent medan Toyota är upp 1,8 procent och Honda 2,5 procent. 

På de kinesiska fastlandsbörserna stiger Shanghaibörsens kompositindex med 0,2 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp 0,7 procent. I Hongkong stiger Hang Seng-index i sin tur med 0,5 procent. 

Även i Australien pekade börspilarna uppåt och S&P/ASX 200 stiger med 1,4 procent. 

På råvarufronten backar spotpriset på Brentoljan med 0,7 procent till drygt 68 dollar per fat medan WTI-oljan är ner omkring 0,3 procent till 62,6 dollar per fat under tisdagsmorgonen. 

Spotpriset på guld, som på måndagen nådde den högsta nivån på sju år, backar i sin tur med omkring 0,3 procent till 1.561 dollar per uns. 

Nytt från natten och morgonen: 

•Under en presskonferens på fredagskvällen sade Donald Trump att USA varken är intresserad av ett krig mot Iran eller en regimförändring i landet men är beredd att agera om nödvändigt.

•Federal Reserve ser inget behov av att justera styrräntan under 2020 så länge de ekonomiska förutsättningarna inte förändras. Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 11 december, som publicerades på fredagskvällen.

•Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade med 9 stycken till 796 stycken under veckan som sträckte sig till den 3 januari, enligt oljeservicebolaget Baker Hughes. Inom oljesektorn minskade antalet riggar med 7 stycken till 670 stycken.

•USA-börserna fortsatte att sjunka något i måndagens inledande handel men vände senare upp och avslutade dagen i positivt territorium, samtidigt gav oljepriset upp uppgångarna från tidigare på måndagen. Amerikanska räntor steg något i kortare löptider och dollarn stärktes mot japanska yen. Marknadsaktörer fortsatte visserligen att fokusera på risker, men analytiker noterar att reaktionerna är betydligt lugnare jämfört med tidigare episoder med dramatiskt eskalerade spänningar i Mellanöstern. Asiatiska börser stiger också på de flesta håll så här långt i tisdagens handel.

•Fedchefen i New York, John Williams, sade på söndagen att låga globala räntor är här för att stanna, och det bör leda till att centralbankerna förnyar sina åtaganden att uppnå sina inflationsmål.Han noterade också att demografiska faktorer kan ha bidragit till att inflationsförväntningar faller; äldre generationer som minns inflationsproblemen på 1970- och 1980-talen ersätts nu av yngre personer som inte har någon erfarenhet av hög inflation.

Håll koll på...

Mer inköpschefsindex
På tisdagen är det dags för inköparna i tjänstesektorn att berätta om läget. Inom industrin steg indexet för december, men nivån indikerar fortfarande ett svagt läge. Tjänstesektorn har hittills hållit emot bättre.

Så många köpte husvagn i fjol
Husvagns- och husbilsköp är för de flesta inte nödvändig konsumtion. Starka tal tyder därför på gott gry bland hushållen. På tisdagen kommer Kabe med registreringarna för 2019.

Inflationen i EMU
Inflationstakten i euroområdet var i november besvärande låga 1,0 procent. På tisdagen kommer utfallet för december. Tysk och fransk KPI, som i fredags visade sig högre än väntat, ger hopp om ett visst lyft.

Julens flygande
Såväl Finnair som Norwegian presenterar på tisdagen trafiksiffror för december. Den som är nyfiken på motsvarande statistik från SAS får vänta till torsdag.

Hela agendan hittar du här. 

Du missar väl inte: Fynda efter raset – låg värdering och hög potential lockar till köp 

Bolaget har pressats hårt de senaste tre åren men besparingar, pundförstärkningen och ett nytt kreditavtal gör att 2020 kan innebära en efterlängtad kursvändning för aktien. Potentialen är hög – liksom risken. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer