ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppåt på Asienbörserna efter G20-mötet

  • Foto: Ahn Young-joon/AP

Asienbörserna lyfte rejält på måndagsmorgonen i spåren av att USA och Kina kommit överens om en vapenvila i handelskonflikten. 

Under helgens G20-möte i Osaka kom USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping överens om en vapenvila i handelskonflikten, att förhandlingarna ska återupptas samt att Kina ska köpa mer amerikanska jordbruksprodukter, vilket Di tidigare rapporterat om. 

Beskedet mottogs med öppna armar på Asienbörserna där Tokybörsens Nikkei 225-index stiger med 1,9 procent på måndagen.

På de kinesiska fastlandsbörserna stiger Shanghaibörsens kompositindex med 1,9 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp omkring 3 procent. 

Mot strömmen går sydkoreanska Kospi som är ner 0,1 procent medan Hongkongbörsen är stängd på måndagen. 

Barclays skriver i en analys att vapenvilan i handelskrikonflikten minskat sannolikheten för att situationen eskalerar i närtid.

”Vi tror dock inte nödvändigtvis att sannolikheten för ett avtal ökat. Det är antagligen i båda parters intresse att hålla igång samtalen så länge som möjligt”, skriver Barclays enligt Reuters.  

Håll koll på...

...Opec i farten

Opec med vänner, i första hand Ryssland, inleder på måndagen sitt sommarmöte i Wien. På agendan står fortsatta produktionsbegränsningar. Läckor och kommentarer kan få fart på oljepriset.

...Fortsatt fler konkurser?

Antalet företagskonkurser har ökat under en tid. På måndagen släpps UC:s junistatistik. Svagare konjunktur och omstrukturering i bland annat detaljhandeln gör att en ökning är att vänta.

...Varning för kurskast

För många är kommande vecka den första på sommarsemestern. Men när stränderna fylls glesas placerarleden ut på Stockholmsbörsen och orderböckerna kan bli tunna. Var försiktig med frimärksaktierna!

...Avgasras att registrera

Nybilsregistreringen i Sverige har minskat varje månad sedan juli förra året, främst på grund av nya avgasregler. När junistatistiken kommer på måndagen väntar det tuffaste jämförelsetalet hittills. Räkna med ras.

 

Nytt från natten och morgonen

• EU-baserade banker och mäklare kan handla med schweiziska aktier på schweiziska börser omedelbart på måndag, meddelad Esma, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten på fredagen. Beskedet motsade det som EU-kommissionen hade lämnat tidigare på dagen.

• G-20 resulterade i att USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping kom överens om ett eldupphör för att fortsätta diskussionerna om ett avtal. Det finns fortfarande ingen offentlig tidslinje för när ett avtal kan vara på plats, Trump tweetade efter mötet ”Jag är inte stressad, men det ser väldigt bra ut!”.

• Trump blev även den första amerikanska presidenten att besöka Nordkorea, då han mötte Kim Jong Un, vid den demilitariserade zonen (DMZ). Trump och Kim skall ha samtalat bakom stängda dörrar i runt en timma om Nordkoreas kärnvapenprogram och de sanktioner landet ställts under, rapporterade Reuters.

• Stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget sjönk under det andra kvartalet. Det framgår av Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport. Index för stora företag inom tillverkningsindustrin sjönk till 7 under det andra kvartalet jämfört med 12 föregående kvartal.

 

Du missar väl inte: Ny miljardmarknad lockar – köp börsstjärnan på dekis 

Forskningsbolaget är börsstjärnan som hamnat på dekis.

Men efter det tunga kursfallet ser potentialen lockande ut i högriskaktien som kan vara nära en ny miljardmarknad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer