ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Uppåt i Asien – trots trögt Kina

Börserna i Asien inledde handelsveckan i dur. Dämpade kinesiska tillväxtsiffror övertrumfades av optimism om en möjlig lösning på handelskonflikten mellan Kina och USA.  

Strax efter klockan sex svensk tid hade Tokyobörsens Nikkei 225 stigit 0,5 procent, medan det bredare Topix klättrat 0,7 procent.

I Kina hade investerarna att ta ställningen till att landets BNP-tillväxt under förra året stannade vid 6,6 procent – den lägsta siffran sedan 1990. Tillväxten för fjolårets sista kvartal, på 6,4 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2017, var i sin tur den lägsta sedan finanskrisen för tio år sedan.  

Dämpningen av tillväxttakten var dock i linje med analytikernas förväntningar, enligt Reuters. Marknaden skakade av sig de låga siffrorna och blickade i stället framåt med förhoppning i blicken mot de samtal som förs med USA om att lösa det vilande handelskriget mellan länderna.

"För närvarande kommer marknaderna att gå framåt med den växande uppfattningen att det finns en bred villighet bland båda sidorna att teckna ett avtal", säger Rodrigo Catril, strateg vid National Australia Bank.

Samtidigt betonar han att ju närmare deadlinen den 1 mars vi kommer, desto mer lär marknaden kräva för att lita på att ett avtal verkligen blir av.

I Hongkong noteras Hang Seng upp med 0,3 procent, medan Shanghais kompositindex stigit 0,5 procent.

Håll koll på...

...Prognosdags för IMF

Nedåtriskerna dominerar, men världsekonomin väntas ändå växa på i bra takt – så kan höstens prognos från Internationella valutafonden summeras. När IMF gör en uppdatering är frågan om prognoserna behålls eller skruvas ned igen.

...USA håller stängt

De amerikanska börserna håller stängt under måndagen till minne av människorättsaktivisten Martin Luther King. Lägre likviditet på de globala börserna är att vänta och nyheter från Europa och Asien lär få större marknadseffekter.

...Signaler från Sandvik

Sandvik är först ut av de svenska verkstadsbolagen att rapportera för det fjärde kvartalet och det gör intresset extra stort för bolagets orderingång och vad vd Björn Rosengren tror om framtiden.

 

Du missar väl inte: Då blir den kyliga aktien köpvärd 

Ett välskött bolag med många kvaliteter: bra historik, höga vinstmarginaler och goda tillväxtutsikter. Den höga värderingen gör dock aktiekursen sårbar för minsta besvikelse och det därför är det klokt att avvakta med att köpa medicinteknikbolaget. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies