ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Trump sänker Asienbörserna

Beskedet att USA:s president Donald Trump inte kommer att möta sin kinesiske motpart Xi Jinping de närmaste veckorna sänker de asiatiska börserna i fredagshandeln. Sony går mot strömmen på Tokyobörsen.

Kinas fastlandsbörser håller fortfarande helgstängt på fredagen men övriga Asienbörser handlas nedåt under morgonen. Nedgången kommer efter att USA:s president Donald Trump sent på torsdagen meddelade att han inte kommer att träffa Kinas president Xi Jinping innan den 1 mars och därmed utlöste ny oro för att handelskriget mellan de två länderna kommer att ta fart igen.

Strax efter klockan 6 svensk tid har Hongkongs Hang Seng tappat 0,7 procent. Teknikjätten Tencent tillhör storbolagsförlorarna och faller 1,1 procent. Sydkoreanska Kopsi 200 faller desto mer och handlas ned 1,5 procent 

Tokyobörsen går svagast bland Asiens ledande index med Nikkei 225 ned 2 procent. Teknikjätten Sony går tydligt mot strömmen och stiger 4,3 procent efter att bolaget meddelat sitt första återköpsprogram någonsin.

Den indiska fordonstillverkaren Tata Motors faller hela 18,7 procent efter att bolaget levererat sin första kvartalsförlust någonsin. Tata Motors kapade också helårsförväntningarna med hänvisning till osäkerheten kring brexit och utvecklingen i den kinesiska ekonomin. Samtidigt är Mumbaibörsens Sensex ned 0,6 procent.

Håll koll på...

...Mer i kassen? 

Hushållens konsumtion har varit svag under senare tid, trots god konjunktur och låg arbetslöshet. Fredagens siffra för shoppingen i december blir även en viktig signal om hur BNP-tillväxten utvecklades under fjärde kvartalet.

...Rapport från en bilhall 

När Bilia rappoterar för det fjärde kvartalet är nog många nyfikna på hur den vikande bilförsäljningen har slagit mot verksamheten. Carnegie rådde nyligen investerare att hålla sig borta från aktien på kort sikt och kursen har pressats.

...Frostigt för Dometic? 

De tuffare tiderna på den amerikanska marknaden för husbilar har slagit hårt mot Dometic, som tillverkar små kylskåp för den här typen av fordon. Senaste rapporten fick aktien att rasa med 16 procent. Håller kylan i sig?

...Peng från bygget 

Både Skanska och Peab levererar rapporter på fredagen. Båda väntas, till skillnad från NCC, kunna upprätthålla eller till och med öka utdelningen. Detta trots att vinsten per aktie ser ut att falla, åtminstone för Skanska.

 

Nytt från natten och morgonen:

• De ledande börserna i New York handlades nedåt på torsdagen, då oron för sämre global tillväxt har ökat efter EU-kommissionens och Storbritanniens sänkta tillväxtprognoser. Kraft och fastighet var enda sektorer på plus medan energi backade mest.

• Demokraterna och republikanerna i senaten närmar sig ett avtal om gränssäkerhet, vilket skulle förhindra en fortsättning av den federala nedstängningen, shutdown.

• Amerikanska Synaptics, som delvis konkurrerar med Fingerprint Cards, redovisade en nettoomsättning för räkenskapsårets första kvartal på 425,5 miljoner dollar, något över väntade 421,5 miljoner i Bloombergs snittprognos.

• Fed-chefen i St Louis, James Bullard, anser att Federal Reserve bör ta det lugnt i takten på minskningen av balansräkningen eftersom de inte vet hur stora reserver de kommer att behöva. Han är också kritisk till den publicerade räntebana som kan hämma Feds agerande.

• Australiens centralbank, RBA, har sänkt sina tillväxt- och inflationsprognoser i spåren av svagare konsumtion och en inbromsning på bostadsmarknaden.

• Fed-chefen i St Louis, James Bullard, anser att Federal Reserve bör ta det lugnt i takten på minskningen av balansräkningen eftersom de inte vet hur stora reserver de kommer att behöva. Han är också kritisk till den publicerade räntebana som kan hämma Feds agerande.

• Det sargade investmentbolaget Ratos vinstvarnade sent på torsdagen och meddelade dessutom att styrelsen föreslår att utdelningen till aktieägarna sänks med hela 75 procent.

 

Du missar väl inte: Kamprads trader ser ”drömmarknad” på börsen 

Peter Hultqvist tradade åt Ingvar Kamprad och hjälpte Ikeas portfölj att växa under några år. Nu är han aktierådgivare med fokus på teknisk analys och riskhanteringar. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies