ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Tokyobörsen lyfter 2,6 procent

Asienbörserna var på ett muntert tisdagshumör där Tokyobörsen gick i bräschen för uppgången efter att ha hållit helgstängt på måndagen. 

Vid sexsnåret svensk tid hade Tokyobörsens Nikkei 225-index stigit med 2,6 procent. Tisdagens uppgång kommer i spåren av att Tokyobörsen backade med 2 procent i fredags för att sedan hålla helgstängt på måndagen. 

Bland tisdagens vinnare hittar vi bland annat klädkedjan Uniqlos moderbolag Fast Retailing som stiger med 3 procent, biltillverkaren Mazda Motor som är upp 2,9 procent och sektorkollegan Isuzo Motors som rusar 8,1 procent efter att bolaget rörelsevinst lyft med 17 procent under räkenskapsårets första nio månader. 

I andra änden av spektrumet hittar vi konglomeratet Toshiba som rasar 5,9 procent i spåren av att den japanska affärstidningen Nikkei rapporterat att bolaget är på väg hyvla ned sin vinstprognos ordentligt. 

I Hongkong var stämning dock mer dämpad och Hang Seng-index är i skrivande stund upp 0,1 procent. På de kinesiska fastlandsbörserna stiger Shanghaibörsens kompositindex med 0,6 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp 1,2 procent. 

Sydkoreanska KOSPI-index lyfter i sin tur med 0,5 procent i spåren av att indextunga Samsung Electronics stiger 2,3 procent medan LG Electronics är upp 4,3 procent. 

Håll koll på...

...Spelbolag visar korten 

Spel och dobbel har varit i fokus 2019 då Sverige slutligen har fått ett nytt licenssystem på plats. Nu kommer spelbolagen Net Ent och Leovegas med sina bokslut för 2018. Hur tycker de att det nya systemet har fungerat hittills?

...Så mår Sverige

Kronan har inlett 2019 i fritt fall och frågan är hur Sverige egentligen mår. Tisdagen ger nya svar då SCB levererar arbetskraftsundersökningen för fjärde kvartalet och Arbetsförmedlingen publicerar sysselsättningssiffror för januari.

...IPC träffar investerare

Lundinfamiljens oljebolag IPC knoppades av från Lundin Petroleum 2017. Fjolåret bjöd på en rejäl kursuppgång som sedan raderades ut då oljepriset kollapsade. På tisdagen bjuder bolaget på både rapport och kapitalmarknadsdag.

Nytt från natten och morgonen

• De ledande börserna i New York inledde veckans handel med små rörelser på båda sidor av nollstrecket. Marknaden vände blickarna mot handelssamtalen mellan USA och Kina som inleddes på nytt under måndagen. Asienbörserna har stigit överlag på tisdagen, medan USA-räntor och dollarn är upp.

• Förhandlare i USA-kongressen från båda partierna uppgav sent på måndagen att de nått en principöverenskommelse om gränssäkerhet. Det skulle i sin tur kunna undvika en ny nedstängning av statens verksamhet, ”shutdown”, från lördagen.

• Eniro meddelade på måndagskvällen om en goodwillnedskrivning på totalt cirka 565 miljoner kronor baserat på bland annat en bedömd förskjutning av framtida kassaflöden från den löpande verksamheten. Nedskrivningen, som inte är kassaflödespåverkande, belastade resultatet i fjärde kvartalet.

• Spelutvecklaren Starbreeze, som genomgår en rekonstruktion, har kommit överens med Otherside Entertainment om att sälja tillbaka förlagsrättigheterna för spelet System Shock 3 till Otherside. Starbreeze förväntar sig att få full ersättning för de kostnader som bolaget har haft i samband med utvecklingen av spelet.

• Specialistläkemedelsbolaget Moberg Pharma har ingått ett exklusivt licensavtal med Bayer avseende kommersialiseringen av MOB-015 i Europa. Inom ramen för avtalet kan Moberg Pharma erhålla upp till 50 miljoner euro vid framgångsrik utveckling och kommersialisering, i tillägg till royaltyintäkter och ersättning för levererade produkter.

• EU:s chefsförhandlare Michel Barnier anser att den brittiska premiärminister Theresa May bör omfamna Labourledaren Jeremy Corbyns förslag om en permanent tullunion, för att komma ur dödläget. Något måste ge efter på den brittiska sidan, sade han efter ett möte med den brexitministern Stephen Barclay.

• Företag och hushåll behöver nu ges klara besked om den ekonomiska politiken för att nedåtrisker inte ska förverkligas, sade eurogruppens ordförande Mario Centeno vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

Du missar väl inte: Sveriges ekonomi är ett luftslott – det är allvar nu 

Kronan fortsätter sin kräftgång. Konstigt är det inte. Misstron är stor mot Riksbankens räntesättning. Dessutom går landet i fel riktning när ekonomin inte längre växer. Det är allvar nu, skriver Henrik Mitelman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer