Morgonkoll: Tokyo backar mot strömmen i Asien

Foto:Andy Wong

Tokyo föll tillbaka mot strömmen bland Asienbörserna efter att indextungviktare backat. Ökningen av nya coronafall på torsdagen var mindre än dagen före, men ändå större än innan sättet att räkna ändrades. 

Innehåll från SwecoAnnons

Så skapar Sweco smarta byggnader – som är mycket mer än teknik

Elise Grosse, Hållbarhetschef, bygg-och fastighet, Sweco. Fotograf: Maria Månsson.
Elise Grosse, Hållbarhetschef, bygg-och fastighet, Sweco. Fotograf: Maria Månsson.

Smarta byggnader som förbättrar och förenklar människors liv har blivit en allt större del av framtidens städer. Konceptet innefattar mycket mer än bara uppkopplade byggnader och Internet of Things – nämligen hållbara lösningar som sparar både miljö och ekonomi. Det gör att byggnaderna kan framtidssäkras för risker som materialbrist och klimatförändringar. Tack vare de många disciplinerna i Swecos verksamhet kan bolaget erbjuda sina kunder en helhetslösning för just smarta byggnader – från ax till limpa. 

Vi befinner oss nu i ett paradigmskifte där smarta byggnader tar allt mer plats i våra städer. Men allt handlar inte om teknik och en förenklad vardag. En smart byggnad är också en hållbar byggnad som är energieffektiv, kan ge rätt temperatur, bra belysning och god ventilation genom automatiserade lösningar och smart styrning. Smarta byggnader erbjuder också en flexibilitet då de kan anpassas efter olika verksamheter; exempelvis genom Extended Reality som gör att man kan besöka en byggnad digitalt utan att vara på plats. Något som är särskilt relevant under tider när man inte kan resa och röra sig lika fritt. Sweco ligger i framkant inom smarta och hållbara byggnader både i kunskap och arbete och kan hjälpa sina kunder med helhetslösningar inom området. 

– Fördelen med Sweco är de många disciplinerna i vår verksamhet. Vi kan ta fram ett skräddarsytt team av specialister för alla teman inom samhällsbyggnad. Det finns en unik digital kompetens och vi har strukturer som gör att vi kan kombinera olika informationssystem med varandra och sedan visualisera det för användaren, säger Elise Grosse, Hållbarhetschef, bygg-och fastighet, Sweco.

Återanvändning för cirkularitet

Det smarta byggandet handlar också om att kunna hantera befintliga resurser för att uppnå cirkularitet. Exempelvis genom att återanvända en byggnad och byggdelar istället för att riva den och producera avfall. Smarta byggnaders byggdelar loggas då i en 3D-modell som visar hur delarna kan återanvändas och monteras vilket gör byggnaden till en typ av materialbank. 

– Vi producerar inget avfall och det är en av våra grundtankar. Vi hanterar istället befintliga resurser på ett smart sätt vilket ger väldigt mycket ur ett klimatperspektiv. Genom att logga byggdelar så kan byggnaden också få ett ökat värde som materialbank. När vi jobbat med simuleringar så har vi kunnat se att bevarat material har ett väldigt stort värde – hade vi istället köpt nytt skulle det blivit riktigt dyrt och lämnat ett stort klimatavtryck, säger Elise Grosse. 

Tjänsteportal för digitala tjänster

I Swecos helhetslösning inkluderas alla stadier i byggandet; från planering och installation till visualisering för användaren och en förenkling för den som ansvarar för byggnaderna och digitalt ska förvalta dem. I koncernens tjänsteportal kan man som kund snart också beställa tjänster via e-handel, som hjälper till att utveckla och förvalta hållbara byggnader. Det inkluderar till exempel det webbaserade verktyget Hållbarhetssolen där man kan bedöma hur väl ens projekt eller verksamhet förhåller sig till Agenda 2030, klimatriskinventering som analyserar åtgärder för att hantera översvämning eller värmeböljor, och carbon cost management där Sweco styr designutvecklingen mot att minimera klimatpåverkan och kostnad. 

– Vi är medvetna om de stora utmaningarna som finns gällande klimatet och där har byggsektorn ett stort ansvar. De utmaningarna synar vi på djupet och vi jobbar kontinuerligt med innovation för hållbara samhällen. Tillsammans tar vi fram smarta lösningar för komplexa utmaningar, avslutar Elise Grosse. 

Läs mer om Sweco här. 

Om Sweco

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 17 500 arkitekter, ingenjörer och andra specialister lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara.

 

Mer från Sweco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sweco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?