ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Svajig handel på Asiens börser

Det är försiktiga nedgångar som dominerar på börserna i Asien i torsdagens handel. S&P Asia 50 är ned 0,6 procent. 

Torsdagens japanska statistik övertygade inte placerarna.  Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 49,5 i augusti, jämfört med föregående månads 49,4, enligt preliminär statistik.

”Augustiutfallet gav löften om att den solida tillväxttrend som setts i BNP-utfallen hittills i år kan sträcka sig in i tredje kvartalet, vilket ger en boost i rätt tid innan fjärde kvartalet, som troligen kommer att påverkas negativt av konsekvenserna av momshöjningen”, säger IHS Markit-ekonomen Joe Hayes i en kommentar.

Tokyobörsen som noterade vissa uppgångar före statistiken släpptes föll tillbaka och breda indexet Nikkei 300 handlades vid klockan 06.30  svenskt tid kring nollstrecket. 

Hongkongs Hang Seng-index var samtidigt ned 0,9 procent medan Shanghai tappade 0,2 procent och Shenzhen hovrade kring nollan. Sydkoreanska Kospi tappade 0,4 procent.

Håll koll på...

Siffertungt i Sverige

Torsdagen är sällsynt statistikintensiv. I Sverige presenterar SCB arbetslöshetssiffror, antalet jobbvakanser och industrin kapacitetsutnyttjande och klockan 15 släpper finansminister Magdalena Andersson en ekonomisk prognos.

Tyskt inköpschefsindex

I Europa hamnar fokus på EU-ländernas inköpschefsindex. Tyskland är av särskilt intresse. Industrins spås ha det fortsatt tufft med ett index på 43, vilket dock förväntas vägas upp av tjänstesektorn som spås landa på PMI 54.

Viktiga siffror från USA ...

De senaste månaderna har inköpschefsindex för industrin i USA gått ned till den lägsta nivån på tio år. I augusti spås dock fallet har upphört och en siffra på 50,5, i stort sett i nivå med juli förväntas. Svaret kommer på torsdagen.

... och tal i Jackson Hole

Världens centralbankschefer har möte i Jackson Hole med temat ”utmaningar för penningpolitiken”. Det är ett ämne med många aspekter och talen och talarna däribland Stefan Ingves har potential att påverka finansmarknaderna.

Hela agendan hittar du här. 

Nytt från natten och morgonen 

New York-börserna steg på onsdagen, med god draghjälp av ett par detaljhandlares rapporter. Fed-protokollet, som offentliggjordes under kvällen, resulterade inte i några större kursrörelser. Samtliga sektorer avancerade och bäst gick det för sällanköpsvaror. Asienbörserna går sidledes, medan USA-räntorna steg och dollarn stärktes något efter protokollet.

Fed-protokollet skildrade att handelskonflikten mellan USA och Kina är en av de stora anledningarna till den ekonomiska motvinden, enligt flera ledamöter. Åsikterna gick isär men ”de flesta ledamöter” såg sänkningen på 25 punkter som ”en del av en omkalibrering av Feds policy”.

USA:s president Donald Trump försvarade det pågående handelskriget mot Kina på onsdagskvällen, samtidigt som han passade på att ge en känga åt sina föregångare. ”Detta är inte mitt handelskrig, det är ett handelskrig som skulle ha ägt rum för länge sedan” sade han.

Industrikoncernen Teqnion justerar ner tidigare lämnad helårsprognos för ebitda med 20-30 procent. Det framgår av delårsrapporten, som publiceras på onsdagskvällen. Tidigare prognos för ebitda var på 66 miljoner kronor för helåret 2019.

Pareto Securities sänker riktkursen för SAS till 16 kronor från 20 kronor inför kommande veckas rapport. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett marknadsbrev. Pareto motiverar den sänkta riktkursen med pilotstrejken tidigare under året.

Japans kombinerade augusti-PMI steg till 51,7 från 51,2  föregående månad, främst drivet av en förbättring i tjänstesektorn.

Frankrikes president Emmanuel Macron anser inte att Ryssland kan komma tillbaka till G7, och åter bilda G8, förrän det har blivit framsteg i Ukraina.

Du har väl inte missat: Smashläge för utdelningsaktier – här är börsens tio högavkastare 

Släpp allt du har och köp utdelningsaktier. Det rådet pumpar Goldman Sachs nu ut till sina kunder. Di har tagit fram topplistan på var du får högst direktavkastning på Stockholmsbörsen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer