ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Morgonkoll: Succé för Alibaba i Hongkong-debuten

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba gör på tisdagen sin första handelsdag på Hongkongbörsen – och det blev succé direkt. Aktien handlas efter några timmar knappt 7 procent över teckningskursen

Teckningskursen inför bolagets asiatiska börsdebut var satt till 176 hongkongdollar, men aktien har sedan öppningen handlats för runt 189 hongkongdollar. Vid klockan 6.15 handlas Alibaba till 188,10 hongkongdollar vilket är 6,9 procent högre än teckningskursen. 

Bolaget siktade inför noteringen på att dra in motsvarande 125 miljarder kronor, vilket gör det till den klart största börsnoteringen hittills i år.

CNBC skriver att Alibabas intåg på Hongkongbörsen också ses som ett uppsving för marknaden i staden, som har varit under hård press sedan de store demonstrationerna bröt ut i somras. Alibaba är sedan tidigare noterat i New York.

Jättenoteringen tar sig dock inte uttryck i det breda Hangseng-indexet som handlas strax under nollan. På regionens övriga börser är det blandad handel. Tokyobörsens Nikkei-index stiger 0,5 procent medan Shanghai handlas strax ovanför nollstrecket. Både Sydkoreas Kospi-index och australiska ASX 200 stiger 0,7 procent.

 

Nytt från natten och morgonen: 

• I ett telefonsamtal med handelsrepresentanten Robert Lighthizer samt finansministern Steven Mnuchin så kom Liu He överens om att hålla kontakten för att lösa utestående frågor mellan länderna avseende ”fas ett”-handelsavtalet, har det kinesiska handelsdepartementet uppgett i ett pressmeddelande.

• New York-börserna klättrade till rekordnoteringar under måndagen sedan handelsoptimismen åter spirat och en rad företagsaffärer hjälpt till att lyfta börshumöret. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,7 procent till 28.065 och USA-terminerna noteras försiktigt upp på tisdagsmorgonen. 

• Börstendensen är positiv även under tisdagens asiatiska handelssession och dollarn har stärkts ytterligare något mot yenen sedan måndagen. Även den kinesiska valutan yuan har stärks sedan Kinas vice premiärminister Liu He uppges ha varit i telefonkontakt med amerikanska handelsrepresentanter under natten för att diskutera handelsdispyten.

• Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Boliden till jämvikt från övervikt. Riktkursen anges till 240 kronor, mot en stängningskurs på 261:05 kronor på måndagen.

• Telekombolaget Ericsson planerar enligt ett uttalande till Reuters att investera motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor i Brasilien för att bygga ut produktionen inriktad på 5G-teknik. Bolaget bedömer att antalet 5G-abonnemang kommer att vara 13 miljoner globalt vid slutet av 2019 för att öka till 2,6 miljarder till slutet av 2025.

• Bostadsutvecklaren Oscar Properties styrelse har, baserat på rådande acceptansgrad i utbyteserbjudandet, beslutat att frångå tidigare villkor om att minst 70 procent av preferensaktierna behöver att anmäls och därmed kommer utbyteserbjudandet att genomföras trots en acceptansgrad på runt 50 procent i nuläget. Därmed kan bolaget även genomföra tidigare föreslaget företrädesemission om 249 miljoner, ytterligare info i frågan väntas under nästa vecka.

 

Håll koll på...

...Telia håller Cirkus

Telia håller extrastämma på Lilla Cirkus på Djurgården utanför Stockholm. Den enda punkten på dagordningen, förutom gängse formalia, är val av Tele 2 :s tidigare vd Lars-Johan Jarnheimer till ny styrelseordförande. 

...Tysk konsumentlycka

På måndagen visade Ifo-index, som mäter temperaturen i det tyska näringslivet, på en liten förbättring. På tisdagen får vi veta om även konsumenterna har piggnat till. Noteringen har fallit sedan februari men väntas nu vara oförändrad. 

...Diger husstatistik från USA

Tisdagen bjuder på mycket data kring USA:s husmarknad. Case-Shillers mätning spås visa att huspriserna har ökat 2,1 procent senaste året medan antalet sålda hus, som minskade i september, väntas ha ökat 1 procent. 

...Lastbilsköpen i EU

Antalet registrerade lastbilar i EU minskade i september med 10 procent. På tisdagen får vi statistik för oktober. Hittills i år har antalet registreringar ökat med 4 procent. Nästa år räknar dock Volvo med en nedgång på 15 procent i Europa.

 

Du missar väl inte: Nu synas börsens gigant 

Atlas Copco har under hösten befäst positionen som börsens ledande industribolag. Genom den kraftiga kursuppgången är bolaget återigen Investors viktigaste innehav och börsens största bolag. Förväntningarna är med andra ord höga när bolaget håller kapitalmarknadsdag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer