ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Stigande börser i Kina efter nyårsfirande

De kinesiska fastlandsbörserna rörde sig stadigt uppåt under måndagsförmiddagen medan Tokyobörsen håller helgstängt. Senare i veckan är det dags för en ny runda i handelssamtalen mellan USA och Kina. 

Börsveckan inleddes med en blandad utveckling på de ledande asiatiska aktiemarknaderna. 

I Kina, där börserna hållit stängt under firandet av det kinesiska nyåret, stiger Shanghaibörsens kompositindex med 0,8 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp 2,2 procent. I Hongkong stiger Hang Seng-index i sin tur med 0,2 procent. 

I Sydkorea var humöret dock något mer dämpat och KOSPI-index backar med 0,1 procent medan australiensiska ASX 200 är ner 0,2 procent. 

I veckan riktas blickarna återigen mot handelssamtalen mellan USA och Kina när det är dags för en ny förhandlingsrunda i Peking. 

”Sanningen är att det är olivkvistar snarare än rosor är det bästa som någon kan hoppas på”, skriver Mizuho Bank i ett morgonbrev enligt CNBC. 

Håll koll på...

...Små brexiteffekter ”hittills” 

Den 29 mars, dagen då Storbritannien enligt artikel 50 ska gå ur EU, närmar sig. Hittills har det politiska stöket gjort litet avtryck i den reala ekonomin, även om BNP-tillväxten under fjärde kvartalet väntas avta något till 1,3 procent.

...Eurogruppen möts 

I Bryssel är det dags för de 19 euroländerna att stråla samman, följt av en sedvanlig presskonferens. På agendan står bland annat att diskutera vem som ska ersätta ECB- ledamoten Peter Praet vars mandat löper ut i slutet av maj.

...Favoritmått på inflationen 

Inför inflationsstatistiken för januari senare i veckan får Federal Reserve veta hur deras favoritmått på inflationen utvecklades i december. Förväntningarna är att kärn-PCE ökade med 1,9 procent – samma takt som i november.

...Inget hurra för bopriser 

Med rapportsäsongen nästan avklarad vänds blickarna mot makroagendan som på måndagen bland annat innehåller SEB:s boprisindikator. I december trodde något fler på stigande priser, men optimismen är ännu inte på 2017 års nivåer.

Nytt från natten och morgonen

• Samtalen mellan republikaner och demokrater i kongressen om finansiering för gränssäkerhetsåtgärder har kollapsat. Om politikerna inte når någon lösning före fredagen kan en ny shutdown vänta.

• Handelssamtalen mellan USA och Kina återupptas under veckan och de amerikanska förhandlarna förbereder för att pressa Kina att ändra hur landet behandlar amerikanska företags immateriella rättigheter.

• Brittiska premiärministern kommer under veckan lova att ge parlamentet ytterligare en chans att ge sin syn på brexit före 27 februari när hon försöker köpa mer tid för att förhandla ett nytt avtal med EU.

• Kreditvärderingsinstitutet Moody's har höjd Rysslands kreditbetyg till Baa3, det lägsta så kallade ”investment grade” betyget, från tidigare Ba1. Utsikterna för betyget är stabila från tidigare positiva.

Du har väl inte missat: Köp en billig högutdelare 

Få aktier är lika trygga om ekonomin blir sämre, men än så länge har börsen ratat bolaget. I stället har kursen fallit 28 procent det senaste året. Det har gett ett mycket fint köpläge.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies