ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Stark start på veckans handel i Asien

De asiatiska börserna inleder veckan med uppgångar. Kinas börser får stöd av uppgifter från förhandlingarna med USA och förra veckans exportdata medan japanska Softbank fortsätter stiga i Tokyo.

Asienbörserna inleder veckan på plus efter att nyhetsbyrån Reuters rapporterat uppgifter om att USA släppt vissa krav gällande Kinas industrisubventioner i förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

De kinesiska börserna fortsätter också stiga på den återhämtning som syntes i exportstatistiken som släpptes på fredagen. Storbolagsindexet CSI 300 har bromsat något under morgonen men är fortsatt upp 1,2 procent. Shanghaibörsens kompositindex stiger 1,1 procent medan Hongkongs Hang Seng sackar efter något och ökar 0,6 procent.

Tokyobörsens Nikkei stiger 1,4 procent. För andra handelsdagen i rad tillhör Softbank vinnarna efter att som mest ha stigit över 5 procent i måndagshandeln. Uppgången kommer efter att nättaxitjänsten Uber lämnat in sin ansökan om en notering på Wall Street. Softbank är storägare i Uber med ett innehav motsvarande 16,3 procent.

Den sydkoreanska börsen går något svagare med storbolagsindexet Kospi 200 upp 0,5 procent medan Kosdqas kompositindex backar 0,2 procent.

Flygbolaget Asiana Airlines rusar dock hela 30 procent. Enligt tv-kanalen CNBC förekommer uppgifter i lokala medier om att moderbolaget Kumho Asiana Group gått med på att sälja en andel i bolaget efter att kreditgivare avfärdat en omstruktureringsplan förra veckan.

Håll koll på...

...Fler Avanza-aktier 

På måndagen handlas Avanza efter split 5:1. Det betyder att en aktieägare som har 100 aktier får 500 aktier på sin depå. Kursen ska teoretiskt falla med fyra femtedelar så att förmögenhetseffekten är oförändrad.

...Banker rapporterar 

Warren Buffett har stor exponering mot banker i sitt investeringsbolag Berkshire Hathaway, däribland Goldman Sachs. En han inte äger är Citigroup. På måndagen rapporterar båda bankerna. Kanske väcks köpsuget?

...Acandobudet avgörs 

På måndagen är det sista dagen att acceptera CGI:s kontantbud på 41,45 kronor per aktie i it-konsulten Acando. Styrelsen har rekommenderat budet och ägare med 22 procent av aktierna tackade ja direkt.

...Kontanter från Öresund 

På måndagen handlas investmentbolaget Öresund exklusive utdelning på 5,50 kronor per aktie, som aktieägarna får kontant. I fjol fick de utdelningen via Bilia- och MQ-aktier till ett värde som då motsvarade 10 kronor per aktie.

 

Nytt från helgen och morgonen

• Industrikonglomeratet General Electric kommer att betala 1,5 miljarder dollar i böter i ett civilrättsligt mål kopplat till bostadslån under åren som ledde fram till finanskrisen. Aktien sjönk 1,3 procent på fredagen.

• Styrelsen i spelbolaget Cherry har på fredagen beslutat att ansöka om avnotering från Stockholmsbörsen. Cherry har på fredagen mottagit påkallande av tvångsinlösen av minoritetsaktierna samt utestående teckningsoptioner från EE Intressenter, som äger 90 procent av aktierna i Cherry.

• Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade med 3 stycken till 1.022 stycken under veckan som sträckte sig till den 12 april. Det framgår av veckodata från oljeservicebolaget Baker Hughes.

• Den isländska banken Arion Banks vd Höskuldur Ólafsson lämnar sin post. Arion Bank är noterad både i Reykjavik och Stockholm. 

• Socialdemokraterna har vunnit det finska riksdagsvalet, som avgjordes med ett mandats skillnad. Socialdemokraterna fick 40 mandat, bara ett mer än Sannfinländarna.

Du missar väl inte: Konsulten ska upp efter storköpet 

Konsultbolaget har halkat efter konkurrenten i många år. Men med ett vågat köp svingar sig bolaget upp som Nordens största. Men aktien har inte hängt med – en uppvärdering på 20 procent står för dörren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies