ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Morgonkoll: Softbank draglok på japanska börsen

En dag kvar till ”fas ett”-avtalets påskrivande, men de asiatiska marknaderna är spretiga. 

Starkast under tisdagen går Nikkei, som vid 6-tiden svensk tid var upp nästan 0,7 procent. Draglok var bland annat konglomeratet Softbank, som för övrigt plöjt ned enorma summor i krisande kontorsbolaget Wework. Aktien var upp över 3,2 procent.

De kinesiska börserna tog det lugnare. Hongkongs index ner ned 0,2 procent, medan Shanghai-index och Shenzhens tekniktunga index båda var ned 0,1 procent.

Under morgonen kom siffror som visade att Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 46,79 miljarder dollar i december, att jämföra med ett överskott på 38,73 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloombergs prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 45,70 miljarder dollar.

Exporten, mätt i dollar, steg med 7,6 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 2,9 procent. Importen steg 16,3 procent, väntat var en uppgång med 9,6 procent.

 

Nytt från natten och morgonen:

• De ledande börserna på Wall Street handlades uppåt under måndagen. Investerare blickade förhoppningsfullt mot det planerade undertecknandet av USA:s och Kinas ”fas ett”-handelsavtal i veckan samt starten på rapportperioden där banker är först ut.

• Bland enskilda aktier handlades Tesla upp 9,8 procent till knappt 525 dollar. Investmentbanken Oppenheimer har höjt riktkursen för elbilstillverkaren till ”street high” - alltså den högsta riktkursen bland de etablerade analyshusen på Wall Street. Kursen ska upp till 612 dollar, menar Oppenheimer, en höjning med 59 procent från den tidigare riktkursen 385 dollar.

• Ljudboksföretaget Storytel räknar med en abonnenttillväxt på 36 procent under 2020 och därmed nå 1,5 miljoner betalande kunder. Streamingintäkterna väntas samtidigt öka till mellan 1,9 och 2,0 miljarder kronor under året, motsvarande en intäktstillväxt på mellan 32 och 35 procent.

• Bettingbolaget Kindred meddelade preliminära oreviderade siffror för det fjärde kvartalet på måndagskvällen. Sedan rapporten för tredje kvartalet har spelöverskottet på de flesta marknader påverkats av en svag bruttomarginal i sportboken. Bruttomarginalen efter free bets var 8,1 procent under det fjärde kvartalet 2019 jämfört med 9,4 procent i fjärde kvartalet 2018. Tidigare under måndagen mäklade Carnegie en storpost i Kindred på 9,5 miljoner aktier värd närmare en halv miljard kronor. Posten mäklades vid kursen 52,50 kronor och motsvarade cirka 4,1 procent av aktierna. Aktien tappade initialt ganska kraftigt men återhämtade sig till minus 1,6 procent vid stängning. 

Enligt uppgifter till Di var det Kindreds tredje största ägare Capital Group, med drygt 11,3 miljoner aktier motsvarande 4,9 procent av kapitalet vid årsskiftet, som sålde aktierna.

• Den amerikanska ekonomin presterar bra och det finns ingen anledning för beslutsfattare att varken stimulera eller sakta ner aktiviteten, sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, på måndagen.

• SEB Equities höjer riktkursen för Evolution Gaming till 340 kronor från 300 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

 

Håll koll på...

...En trevlig börs-story

Storytel-aktien tillhör det senaste årets vinnare med en uppgång på hela 65 procent vilket gjort att börsvärdet nu är 9 miljarder kronor. Förväntningarna är höga när bolaget håller kapitalmarknadsdag på tisdagen.

...Konsumentglädjen

Hushållens konsumtion står för nästan hälften av Sveriges BNP och varit hyggligt stark det senaste året. På tisdagen presenterar SCB statistik om den utvecklingen hållit i sig i november.

...Snabba storbanker

De amerikanska storbankerna brukar vara snabba att rapportera. På tisdagseftermiddagen, svensk tid, kommer tre av de stora bankerna, Wells Fargo, JP Morgan och Citigroup med rapporter. 

Läs hela tisdagens kalender här. 

 

Du missar väl inte: Förra årets börsvinnare har inte klättrat färdigt – köp 

Börsens rekordklättrare 2019 har mycket mer att ge, visar en analys från  Investtech. Att aktien är på all-time-high och har långt ned till närmaste stöd stärker bara köpcaset.

Två andra aktier sticker också ut som köpvärda i analysen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer