ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Oro i Asien efter fortsatta fall i Hongkong

Asiens ledande aktiemarknader handlas under nollstrecket på torsdagen. Våldsamma protester mot ett förslag om en ny utlämningslag till Fastlandskina sänker Hongkongbörsen för andra dagen i rad.

Strax efter klockan 6 svensk tid är Hongkongbörsens Hang Seng-index ner närmare 1 procent efter onsdagens nedgång om 1,7 procent. Våldsamma protester har brutit ut i regionen mot ett nytt lagförslag om att utlämna åtalade till Fastlandskina. Kritikerna menar att förslaget skulle göra avkall på det rådande system som separerar Hongkongs rättssystem från övriga Kina. På torsdagen meddelades att myndigheter i finansdistriktet kommer att hålla stängt resten av veckan, rapporterar TT.

Oroligheterna tyngde även övriga kinesiska marknader under torsdagens inledande handeln, innan viss återhämtning noterades. Shanghaibörsens kompositindex öppnade ned 0,3 procent, men handlas strax efter klockan 6 svensk tid marginellt över nollstrecket. Även tekniktunga Shenzhenbörsen avancerar 0,3 procent, efter att ha öppnat på minus 0,5 procent.

På Tokyobörsen är Nikkei ned 0,5 procent. I Sydkorea backar Kospi-indexet 0,8 procent, med en nedgång för halvledarbolaget SK Hynix om 3,4 procent.

Nytt under natten och morgonen

USA-börserna handlades i något negativ riktning på onsdagen, sedan president Donald Trump på tisdagskvällen informerat om att USA inte kommer att sluta ett handelsavtal med Kina om Peking inte återgår till de villkor som förhandlades fram tidigare i år.

Investmentbolaget Kinnevik drar tillbaka sitt publika erbjudande av 11 miljoner aktier i Millicom på grund av rådande marknadsförhållanden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Donald Trump ville på onsdagen inte sätta någon deadline för införandet av importtullar på fler Kinesiska varor. Trump har tidigare sagt att han skulle fatta ett beslut efter G20-mötet i Japan som äger rum i slutet av juni.

Cidron Maximus, som ägs av riskkapitalbolaget Nordic Capital, vill sälja 25 miljoner av sina aktier i fukthanteringsföretaget Munters. Cidron har gett Carnegie och Jefferies i uppdrag att undersöka marknadsmöjligheterna genom ett så kallat accelererat bookbuilding-förfarande som inleds omedelbart.

Håll koll på...

Arbetslösheten i Sverige...
Arbetslösheten i Sverige sjunker men ligger ändå på en hög nivå med tanke på den goda konjunkturen. I april var 6,2 procent av arbetskraften utan arbete. Om den nivån har sjunkit i maj får vi veta när AF redovisar månadssiffror.

...och i USA
På torsdagen får vi veta hur många som blev arbets- lösa i USA förrförra veckan. Veckostatistiken har varit stabil den senaste tiden och inget trendbrott väntas, utan den spås ligga kvar på de senaste veckornas nivåer.

Industrikonjunkturen i EMU
Torsdagens tyngsta makrosiffra är industriproduktionen i EMU i april. De senaste fem månaderna har bjudit på svaga siffror. Ingen vändning väntas för april, utan prognosen är att industriproduktionen sjönk med 0,4 procent.

Höjer tullarna priserna?
Påverkade tullarna mot Kina priserna på importerade varor till USA i maj? På torsdagen presenteras statistik över importpriserna. Prognosen är att priserna har ökat med 0,4 procent jämfört med maj i fjol.

Hela agendan hittar du här. 

Du har väl inte missat: Plocka 15 aktiepärlor – som börsen glömt bort 

Via fem steg leder Di er till 15 heta doldisaktier som flyger under börsens radar. Här är aktierna som ingen analytiker följer, som media och proffsinvesterarna missat, men som ändå levererar vinster och aktievärden i det dolda.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies