1515
Annons

Morgonkoll: Nedåt på Asienbörserna – Europaterminer på minus

Foto:Noriko Hayashi

Asienbörserna backar tillbaka i fredagshandeln efter en blandad utveckling på Wall Street i går. I Europa pekar terminerna nedåt inför öppningen.

Innehåll från AteaAnnons

Så sätts säkerhet och sekretess i fokus när välfärden digitaliseras

Digitala lösningar skapar bättre och mer effektiv vård och omsorg inom välfärdssektorn – men det finns utmaningar som måste hanteras.

Säkerheten och sekretessen får inte glömmas bort när den nya tekniken introduceras. 

– Det är viktigt att se över helheten och väga vinsterna mot riskerna. Säkerheten måste utvärderas löpande för att se till så att säkerhetsfunktionerna används rätt, säger Carl-Johan Ekelund, informationssäkerhetsexpert på Atea. 

Den nya digitala välfärdstekniken kan göra stor skillnad för brukare, personal och anhöriga. Tekniken kan verkligen revolutionera hur hela verksamheten inom välfärdssektorn bedrivs. Samtidigt som vården och omsorgen blir bättre finns också besparingar att göra.

Exemplen är många. En enda medicinrobot som placeras ut hos en äldre kan exempelvis frigöra 300 timmar för personalen som då kan läggas på andra brukare. Tekniska lösningar som gör det möjligt att skriva journaler direkt på plats eller hålla digitala möten kan också effektivisera arbetet.

Hemmonitorering, som innebär tillsyn och vård i hemmet via digitala möten och teknik som brukarna själva kan använda för att mäta sitt hälsotillstånd, är ytterligare ett exempel. 

– Man ser redan nu att hemmonitorering ger stora vinster. Prover följs upp digitalt och vårdtagaren får snabb återkoppling och vet direkt om något inte stämmer. Det ger bättre koll på den egna hälsan och minskar oron. Hemmonitorering avlastar samtidigt vården och minskar risken för smittspridning, säger Malin Sölsnaes, chef för fokusområdet äldreomsorg på Atea.

Många utmaningar med ny teknik inom välfärden

Men innan vård- och omsorgsgivare investerar i ny teknik måste man säkerställa att alla regulatoriska krav är uppfyllda. 

Hur ska behörigheter regleras och av vem? På vilka servrar lagras patientdata? Uppfyller datalagringen GDPR och andra krav? Hur tar man backup på data och var lagras den? Används rätt säkerhetsnivå när det gäller kryptering? Hur ska personalen veta vilka patientuppgifter som får delas i chattar? Fungerar trygghetslarmen på de nätverk som finns och uppfyller de kraven hos SOS Alarm? Vad händer med inloggningsuppgifter när någon slutar?

– Innan man tar in nya, digitala lösningar för välfärdstekniken är det viktigt att göra ett grundligt förarbete tillsammans med verksamheten, it-avdelningen och andra experter. Annars kanske man sitter där med något som inte uppfyller säkerhetskraven. Ska man bygga på säkerhet i efterhand kan det bli mycket dyrare och sämre. Hela besparingen som den nya välfärdstekniken skulle medföra bara försvinner, säger Carl-Johan Ekelund. 

Atea kan hjälpa till att introducera välfärdsteknik säkert

Atea har lång och bred erfarenhet av att hjälpa kommuner och andra omsorgsoperatörer att bättre dra nytta av den välfärdsteknik och de digitala lösningar som marknaden erbjuder – på ett tryggt, säkert och effektivt sätt. 

– Det råder inga tvivel om att välfärdsteknik är en förutsättning för högkvalitativ vård och omsorg – och för att äldre ska kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge de själva vill och kan. Men fällorna är många när det gäller tekniken. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in en ny, glimrande attraktiv lösning i verksamheten. Här kan vi på Atea hjälpa till, avslutar Carl-Johan Ekelund.

Om Atea

Genom att skapa en it-infrastruktur i världsklass är Atea med och lägger grunden till ett smartare och mer innovativt Sverige.

Läs mer om Atea här! 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Uppåt i Asien efter brittiska stödköp

Foto:Kin Cheung

Asienbörserna studsade upp på torsdagen efter en stark kväll för USA-börserna i spåren av Bank of Englands besked om stödköp. Europaterminerna indikerar uppgångar, efter att Stockholmsbörsen stigit två dagar i rad.

Vid halv sju-tiden svensk tid var Nikkei 225-indexet på Tokyobörsen upp 0,7 procent, Hang Seng-indexet i Hongkong upp 1,3 procent, och det tekniktunga Shenzhenindexet upp 0,55 procent. Europaterminerna indikerade en öppning kring 0,5 procent, efter en uppgång med 2,0 procent för S&P500 på torsdagen och plus 1,0 procent för OMXSPI.

Bank of Englands beslut om stödköp av obligationer för 65 miljarder pund stödde pundet på onsdagseftermiddagen efter 37-årslägsta mot dollarn, men på torsdagen föll den brittiska valutan tillbaka något.

På den övriga centralbanksfronten har Federal Reserves Atlantachef Raphael Bostic upprepat det hökaktiga budskapet genom att säga att han är för att höja USA-räntan ytterligare 1,25 procentenheter i slutet av 2022 för att stävja inflationen.

”Alla ögon är på inflationen och räntor. Aktierna tar guidning från obligationsmarknaden. Så om du ser obligationsräntor gå ned är det ett positivt tecken för aktier”, kommenterar investeringschefen Josh Emanuel vid fondförvaltaren Wilshire läget för Bloomberg News.

Dollarn handlas något starkare och amerikanska tioårsräntan är några punkter högre.

Julia Raiskin, chef för Asienmarknaden på Citigroup, betecknar marknaden som överlag pessimistisk med investerarna på sidlinjen.

”Förutom dollarn finns det inte många tillgångar som handlas konstruktivt”, sa hon till Bloomberg News.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

De amerikanska börserna avslutade onsdagens handel starkt efter en osäker inledning. Vid stängning hade S&P 500 stigit 2 procent. Det motsvarade en uppgång på 1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Philip Morris överväger inte att dra tillbaka sitt bud på Swedish Match, trots de försämrade globala ekonomiska förhållandena. Det amerikanska bolaget har även fler möjligheter än ett uppköp, däribland ett majoritetsägande, enligt bolagets vd Jacek Olczak rapporterar Reuters. Som ett resultat av den försämrade globala ekonomiska miljön, anser vd:n att erbjudandet är ”ännu attraktivare än det var vid tidpunkten som vi gav det”. 

Avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet. Det sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, skriver Reuters. Inflationen rör sig inte tillräckligt fort till tvåprocentsmålet, uppgav han och tillade att hans basprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet. 

Fed höjer räntorna skyndsamt för att bekämpa en väldigt hög och beständig inflation och centralbanken kommer sannolikt att få amerikanska kortfristiga lånekostnader till var de behöver vara tidigt nästa år. Det sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, enligt Reuters. De flesta beslutsfattare på Fed räknar med en styrränta på 4,5–4,75 procent vid slutet av nästa år, men Charles Evans tror däremot att styrräntan når sådana nivåer redan i mars. 

Biogen var onsdagens stora vinnare med ett kurslyft på 40 procent. Den kom efter att bolagets partner Eisai meddelade under natten till onsdagen positiva resultat för läkemedelskandidaten lecanemab från fas 3-studien i tidig Alzheimers sjukdom. 

Cannabisbolaget Canopy Growth har aviserat planer på att avyttra sin detaljhandelsverksamhet i Kanada. Beskedet kommer efter att Canopy tidigare i år senarelagt den planerade för när bolaget ska vara lönsamt. Canopy Growth stärktes 5,3 procent på nyheten. 

Håll koll på...

H&M rapporterar
Häromveckan rapporterade H&M försäljningen för juni till augusti. Minskningen på 4 procent var sämre än förväntat. Nu får vi veta resultatet. Rörelseresultatet väntas falla till knappt 2,5 miljarder kronor, från 6,3 miljarder i fjol enligt Infront.

Tysk inflation…
Inflationen väntas ha fortsatt stiga i Tyskland under september. Enligt Factset spås KPI stiga med 9,4 procent i årstakt, att jämföra med 7,9 procent föregående månad. På en månad väntas priserna ha ökat 1,1 procent.

…och spansk
I Spanien förväntas däremot den höga inflationstakten i alla fall tillfälligt plana ut på 10,3 procent i årstakt i september, jämfört med 10,4 i augusti. Precis som för övriga länder är energipriserna en viktig pusselbit.

Nya arbetslösa i USA
Varje torsdag publiceras hur många amerikaner som sökt arbetslöshetsersättning den senaste veckan. Med tanke på hur viktig arbetsmarknaden är för ränteutvecklingen är det en siffra att hålla koll på. Väntat är 217.000 personer.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Nu smäller Ingves dynamit med dubbel kraft

Enligt en ny studie från Riksbanken är en räntehöjnings påverkan på konsumtionen dubbelt så stor som för 15 år sedan. Hushållen men även fastighetsbolagen är grupperna att hålla ögonen på. 

I potten ligger en köpstrejk respektive en finanskris.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera