ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Ljusare konjunktursignaler i Asien lyfter börserna

Asienbörserna stiger på bred front under måndagen i spåren av stigande inköpschefsindex från flera länder. 

Börsmånaden december inleddes med relativt muntra miner på de ledande börserna i Asien. Strax innan klockan sex svensk tid var Tokyobörsens Nikkei 225-index upp omkring 1 procent. 

På makrofronten steg inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin till 48,9 i november från 48,4 i oktober, enligt definitiv statistik från Jibun Bank och IHS Markit. Den preliminära siffran låg på 48,6. 

I Kina steg Caxin/IHS Markits inköpschefsindex för industrin till 51,8 i november från 51,7 i oktober. Den officiella statistiken från Kinas nationella statistikbyrå, som släpptes under helgen, visade i sin tur på ett inköpschefsindex på 50,2 jämfört med 49,3 i oktober. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 49,5 enligt Bloomberg. 

På handelskrigsfronten rapporterade den statliga kinesiska tidningen Global Times under helgen, med hänvisning till källor, att Kinas regering vill att USA tar bort vissa befintliga tullar som en del av ett ”fas ett”-avtal mellan länderna. 

Shanghaibörsens kompositindex stiger med omkring 0,3 procent under måndagen medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp 0,4 procent. I Hongkong stiger Hang Seng-index i sin tur med 0,4 procent. 

Indiens inköpschefsindex för industrin steg till 51,2 i november från 50,6 i oktober enligt IHS Markits senaste undersökning. 

Nytt från natten och morgonen:

•USA-börserna handlades lägre under fredagens förkortade handelsdag efter nya spänningar mellan USA och Kina som kan spilla över på handelsförhandlingarna. USA-börserna stängde ned 0,4 till 0,5 procent, på måndagsmorgonen var USA-terminerna upp 0,3 till 0,4 procent.

•I måndagens asiatiska handel är de kinesiska börserna upp kring 0,5 procent och japanska börser stiger omkring 1 procent. Japanska och amerikanska räntor har samtidigt dragit upp.

•I helgen visade officiella kinesiska inköpschefsindex bättre utfall än förväntat för november, industriindexet låg oväntat över den kritiska nivån 50. Under morgonen har Caixins industri-PMI visat ett utfall över förväntan.

•SEB konstaterar i ett morgonbrev att riskaptiten stigit efter helgen med hjälp av den oväntade ”julklappen” från kinesiskt håll.

•Rörande handelsdispyten uppger källor till kinesisk media att landet vill se att USA tar bort redan införda tullar samt lättar på krav av köp av amerikanska råvaruprodukter för att parterna ska nå ett ”fas ett”-handelsavtal.

•Från amerikanskt håll rapporteras det att lagarna till stöd för Hongkong-protestanter fått handelssamtalen att bromsa in. Politiker från båda partierna räknar med att ett avtal kan nås men att det inte sker förrän tidigast kring årsskiftet.

•Rörande europeisk politik har de tyska socialdemokraterna SPD i helgen röstat för ett skifte åt vänster i partiets ledarskap, något som kan hota rådande regeringskoalition mellan CDU och SPD.

 

Håll koll på: 

Biljakt inför årsskiftet
Bil Sweden presenterar hur många nya bilar som registrerades i november. Branschen räknar med en stark tillväxt till följd av skattehöjningarna som träder i kraft vid årsskiftet. Hittills i år har dock antalet bilregistreringar minskat med 10 procent. 

Inköpscheferna i Sverige…
Första arbetsdagen i månaden innebär att inköpschefsindex för industrin publiceras. I Sverige har de senaste två månaderna bjudit på besvikelser med noteringar klart under gränsen för tillväxt. Rimligen bör det ha vänt upp något i november.

…i EMU…
För EMU-området spås industrins inköpschefer rapportera om en liten förbättring och index stiga från låga 42,1 till 43,8 på skalan där 50 markerar gränsen för tillväxt. Extra intressant blir Tyskland där index spås ha ökat från 45,9 till 46,6.

…och i USA
Till skillnad från Sverige och övriga Europa ligger det amerikanska inköpschefsindexet över 50. Förra månaden uppgick inköpschefsindex i USA till 51,3. Denna månad förväntas konjunkturindikatorn ha klättrat till 52,2.

Hela agendan hittar du här. 

Du missar väl inte: Köp vårdbolaget med smashläge – uppsida på 25 procent 

Omsorgsbolaget har köpt sig till en imponerande storlek som ger stora fördelar inför framtiden. Kurspotentialen är 25 procent på ett års sikt och Di säger köp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer