ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Kraftig nedgång på Tokyobörsen

De asiatiska aktiemarknaderna bjöd på relativt kraftiga nedgångar på måndagen i spåren av att fredagens svaga makrostatistik och inverterade amerikanska avkastningskurva lagt färsk ved på konjunkturorosbrasan. 

I Japan backar Tokyobörsens Nikkei 225-index med 3,1 procent. På bolagsnivå tappar modejätten Fast Retailing 2,3 procent, teknikjätten Softbank Group 5 procent och biljätten Toyota 2 procent. 

På de kinesiska fastlandsbörserna var nedgången mer dämpad och Shanghaibörsens kompositindex backar med 1,2 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är ner 0,7 procent. I Hongkong tappar Hang Seng-index 1,8 procent. 

Måndagens nedgång kommer i spåren av fredagens fall på Wall Street i spåren av sval makrostatistik och att den amerikanska avkastningskurvan inverterades tillfälligt på fredagen då avkastningen på tioåringen tillfälligt handlades under tremånadersavkastningen. Något som tolkas som en recessionssignal, vilket Di tidigare rapporterat om. 

”Vi har kört vår föredragna avkastningskurva och recessionsmodell som nu pekar på en 30-35 procents chans för en amerikansk lågkonjunktur under de kommande 10-18 månaderna”, säger Tapas Strickland, marknadsstrateg på National Australia Bank, till Reuters

Nytt under natten och morgonen

Det finns inga bevis för att president Donald Trump i sin valkampanj 2016 konspirerat med Ryssland, men frågan om han förhindrat rättvisan förblir obesvarad. Det framgår av den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport, vars resultat sammanfattats av justitieminister William Barr.

Donald Trumps val till Fedguvernör, Stephen Moore, kommer inte vara ett störande moment för Jerome Powell om senaten godkänner honom, säger han. Stephen Moore var bland annat med och författade Trumpkampanjens ekonomiska agenda.

Premiärminister Theresa May står inför ett ökat tryck att avgå, där en del anser att detta skulle kunna öppna för ökat stöd för hennes brexitavtal.

Håll koll på

”Netflix-dödare” väntas
Apple har bjudit in till ett lanseringsevenemang där bolaget väntas visa upp en ny strömningstjänst för video – en konkurrent till exempelvis Netflix. Om vd:n Tim Cook levererar en stark presentation lär det synas i ett antal aktiekurser.

Tysk temperaturmätare
Den tyska konjunkturbarometern Ifo-index publiceras på måndagen. Den tyska ekonomin brukar beskrivas som Europas motor men på sistone har den visat oroande tecken. I februari sjönk Ifo-index mer än väntat.

Så går det för Texas
Federal Reserve i Dallas publicerar sin månatliga undersökning av tillverkningsindustrin i Texas, Dallas Fed Manufacturing Index. En avmattning väntas jämfört med februari – men indexet spås ändå ligga på plus.

Hanza till finlistan
Tillverkningsstrategen Hanza, inte att förväxla med Hansa Medical, flyttar på måndagen från gärdsgårdsserien First North till riktiga Stockholmsbörsens småbolagslista. Det senaste året är aktien upp med nästan 30 procent.

Här hittar du hela agendan.

Du har väl inte missat: Veckans aktie: Jackpott hägrar: Köp småspararfavoriten som kollapsat 

Småspararfavoriten har rasat på börsen, men nu börjar aktien se intressant ut. Ledningen storköper aktier och bolaget sitter på ett helt avgörande trumfkort. 

Vi säger köp – även om risken är hög. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies