ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: H&M-konkurrenten faller i Tokyo

Oron för USA:s strafftullar på EU-produkter smittade av sig på asiatiska börser. Fastlandskina fortsätter fira kommunistiska partiet och börserna håller stängt. 

Under onsdagen släpptes detaljhandelssiffror för Hongkong som visade ett dramatiskt tapp på 23 procent jämfört med föregående år. Det är det största tappet sedan september 1998 och ett tydligt tecken på protesternas påverkan. För Hongkong väntar den första recessionen på ett decennium, då regeringen nyligen kapade framtidsutsikterna till 0-1 procent från 2-3 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng-index var strax efter 06.15 svensk tid ned 0,5 procent. Japanska Nikkei-index låg på minus 2 procent, sänken var Fast Retailing (som bland annat innehar H&M-konkurrenten Uniqlo), Softbank Group och teknikjätten Fanauc, som alla var ned 2 procent. Koreabörsen håller stängt och firar grundandet av Gaecheonjeol, ett gammalt kungarike som bildades 2333 f.Kr.

Australiska S&P/ASX 200 föll nästan 2,2 procent. Speciellt drabbade är de stora bankerna: Australia and New Zealand banking group var ned 2,8 procent, Commonwealth Bank of Australia minus 2, 4 procent, Westpac 2,2 procent och National Australia Bank var ned mest med 3,3 procent. 

Nytt under natten och morgonen

•De ledande börserna i New York försvagades på bred front under onsdagen då tisdagens ISM-data för tillverkningssektorn fortsatte att sätta sin prägel på finansmarknaderna. Samtidigt visade ADP:s statistik att antalet sysselsatta inom privat sektor i USA ökade något mindre än väntat i september.

•Fastighetsbolagen Amasten och SBB har ingått ett avtal där SBB köper Amastens förvaltningshubb Syd för 1,5 miljarder kronor. Samtidigt bildar parterna ett samriskbolag med 50 procents ägande vardera. 

•Elbilstillverkaren Tesla levererade 97.000 fordon under det tredje kvartalet. Väntat var 99.000 fordon, enligt CNBC. Bolaget går samtidigt in i det fjärde kvartalet med en ”boost” i orderboken. 

•USA kommer belägga europeiska varor, bland annat flygplan, whisky, vin och ost, med tullar på mellan 10 och 25 procent. Beskedet följer efter att WTO på onsdagen gett USA rätt att införa tullar mot EU på 7,5 miljarder dollar årligen. 

•Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill suspendera parlamentet mellan den 8 och 14 oktober. Högsta domstolen i Storbritannien meddelade under förra veckan att Boris Johnsons tidigare beslut att suspendera parlamentet under fem veckor var olagligt. 

•Nordkorea bekräftade på torsdagen att onsdagens robottest, kom bara timmar efter att landet uppgav att kärnvapensamtalen med USA skulle återupptas,  utfördes från en ubåt.

Håll koll på…

Har det vänt för H&M?

Klädjätten rapporterar för perioden maj–augusti kl 08.00 på torsdagen. Det är känt att omsättningen ökade med 12 procent till 62,6 miljarder kronor. Marknaden räknar med att också marginalen har förbättrats och att rörelsevinsten har ökat med 21 procent.

Konsumtionen i Europa

I juli var konsumtionen en besvikelse med en nedgång på 0,6 procent, vilket var den sämsta utvecklingen hittills i år. På torsdagen kommer siffrorna för augusti och då förväntas en ökning med 0,3 procent.

Mycket nytt i Skistar

Mycket nytt väntas när skidanläggningsbolaget Skistar släpper sitt bokslut. Till exempel förslaget till utdelning, hur det går med rekryteringen av ny vd och hur den nya flygplatsen har påverkat bokningsläget inför vintern.

Så går tjänstesektorn

Efter en rad nedslående inköpsstatistik från industrin är det dags för inköpscheferna i tjänsteföretagen att ge sin bild av framtiden. Hittills har tjänstesektorn gått bättre än industrin. I USA spås nu en nedgång från 56,4 till 55,1.

Hela agendan hittar du här 

Du har väl inte missat: Experterna: Då flödar pengarna in – aktierna du ska plocka i frossan 

Oktober har startat med branta kursfall – och är känd som en skräckmånad på börsen. Di frågade två aktieexperter om vilka aktier man ska rusta portföljen med, och de pekar ut en rad storbolag att satsa på.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies