ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Morgonkoll: Förvirring på Asiens börser kring amerikanska krav

Uthålligheten sinar för ockupanterna av polyteknikuniversitetet i Hongkong. Minst åtta personer gav upp under natten och andra försökte smita ut bakvägen för att inte hamna i famnen på polisen. 

Under torsdagen flög många uppgifter i luften. Enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg bjöd Kinas chefsförhandlare Liu He förra veckan in de amerikanska förhandlarna Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin till Peking för samtal ansikte mot ansikte i nästa vecka. Amerikanerna har dock inte svarat på inbjudan, enligt källan. 

Senare sa Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, något luddigt att Kina tillbakavisar ”externa rykten” men ville inte gå in närmare på vad det var.

Två andra uppgifter som florerade var att de så kallade fas ett-förhandlingarna, enligt hänvisning till anonyma källor, mellan länderna kanske inte kommer att slutföras förrän nästa år, eftersom Peking pressar på för att få USA att reducera de befintliga tullarna. Samtidigt pressar USA tillbaka med ökade krav.

Bloomberg har också rapporterat på torsdagen att ledaren för de kinesiska förhandlingarna, Liu He, ska ha sagt vid en middag på onsdagen att han är ”försiktigt optimistisk” till att det kan blir ett fas ett-avtal med USA, men att han känner sig ”förvirrad av de amerikanska kraven”.

USA antas senarelägga vissa nya tariffer som är tänkta att tas i bruk under december även om det inte nåtts ett handelsavtal. Samtidigt kan Donald Trump inom kort anta den lag som stöttar de som protesterar i Hongkong.

Strax innan klockan 06.30 var Hongkongs Hang Seng-index var upp 0,2 procent, medan fastlandet hade det dystrare: Shanghais kompositindex var ned över 0,6 procent medan tekniktunga Shenzhen-index var ned nästan 1,2 procent. Japanska Nikkei-index var upp 0,4 procent, men drogs ned av speljätten Nintendo som föll över 3 procent efter att Morgan Stanley nedgraderat aktien. 

 

Nytt från natten och morgonen

•Börserna på Wall Street stängde ned runt 0,2 procent på torsdagskvällen medan terminerna för de ledande amerikanska börsindexen pekar upp 0,1 till 0,2 procent på fredagsmorgonen. 

•Enligt Politico överväger Trump-administrationen att starta en ny utredning av handeln med EU, samtidigt som tidsfristen för biltullarna rört sig mot sitt slut.

•I torsdagens amerikanska efterhandel lyfte den amerikanska nätmäklaren TD Ameritrade sedan CNBC rapporterat att sektorkollegan Charles Schwab inlett samtal om ett köp. Ett avtal om affären kan komma att offentliggöras redan på torsdagen. TD Ameritrades aktie rusade närmare 17 procent och Charles Schwab stärktes 7,3 procent i efterhandeln.

•Fastighetsbolaget Hemblas oberoende budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att inte acceptera Vonovias bud.

•Amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har godkänt medicinteknikbolaget Irras 510(K)-ansökan om förlängd användning av Irraflow.

 

Håll koll på...

Bottenkänning för tysk industri?
Den tyska tillverkningsindustrins inköpschefsindex tickade upp något i oktober men låg då fortfarande kvar kring de lägsta nivåerna på ett drygt decennium. Strax efter börsöppning kommer novembersiffran. Spana särskilt in orderläget.

Lagarde sjunger ut
Efter att protokollet från det sista ECB-mötet under Mario Draghis regi nu publicerats står Christine Lagarde ensam i rampljuset. På fredagen håller den nya ECB-chefen tal i Frankfurt. Marknaden lyssnar efter varje ledtråd om vartåt det barkar för penningpolitiken.

USA:s inköpschefer
Markits inköpschefsindex för den amerikanska industrin har vänt upp de senaste månaderna även om takten i återhämtningen varit måttlig. I oktober landade indexet på 51,3. Industrin står inte för en lika stor del av ekonomin som i exempelvis Tyskland men stadigare mark under fötterna skulle ge en ljusare konjunkturbild.

Färska siffror från fordonsbolag
Fordonsåterförsäljaren Ferronordic, som vidgat verksamheten från Ryssland till att nu också sälja Volvos lastvagnar i Tyskland, levererar rapport. Hittills i år har både resultat och omsättning lyft men aktien har inte hängt med index.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Varning för ”bluffrea” – här chockhöjs priserna inför Black Friday 

Två av tre nätbutiker har höjt sina priser inför Black Friday – i vissa fall med upp till 50 procent. Av de varor som höjdes i fjol reades en tredjedel ut, visar en genomgång som Pricerunner gjort.

”Då är det inget annat än en bluffrea”, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Nu tillsätter Konsumentverket en särskild grupp för att rensa upp i reaträsket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer