ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Försiktigt uppåt i Asien med Nikkei i täten

Tokyobörsen leder Asien högre under morgonen. Modebolaget Fast Retailing stiger trots en svag kvartalsrapport och orostecken från de japanska konsumenterna.

Asienbörserna rör sig uppåt under fredagsmorgonen. Tokyobörsens Nikkei tar täten med en uppgång om 1 procent vi klockan 6 svensk tid.

Bland bolagen som utmärker sig finns Uniqlo-ägaren Fast Retailing som lämnade en svag kvartalsrapport på torsdagen. Aktien sjönk i torsdagshandeln men har tagit igen tappet med råge på fredagen med en uppgång på drygt 6 procent.

Klädbolaget trotsar därmed också varningstecken från de japanska konsumenterna. Enligt färska siffror från Japan sjönk hushållskonsumtionen med 0,6 procent i november – klart mer än de 0,1 procent som analytikerna väntat sig i en sammanställning från Reuters.

Sydkoreas storbolagsindex Kospi 200 handlas upp drygt 0,6 procent medan breda Kosdaq komposit är upp 0,3 procent.

Rörelserna är mindre i Kina där Hongkongs Hang Seng handlas upp 0,3 procent medan Shanghaibörsens kompositindex stiger 0,2 procent. CSI 300, storbolagsindexet som följer bolag i både Shanghai och Shenzen, är upp 0,2 procent.

Den kinesiska yuanen har stärkts mot dollarn under morgonen och handlades tillfälligt nära de högsta nivåerna på ett halvår. Förstärkningen kommer efter ytterligare uppgifter om att vice premiärminister Liu He, ansvarig för handelsfrågor, kommer att resa till Washington innan månadsskiftet för ytterligare förhandlingar. 

Yuanen får också stöd av stimulansåtgärder som meddelats tidigare i veckan för att öka privatkonsumtionen.

Nytt under natten och morgonen

 Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att vara "tålmodiga" när det gäller kommande räntehöjningar och kan kosta på sig att "vänta och se" hur de globala riskerna påverkar den amerikanska ekonomin. Det sade Fed-chefen Jerome Powell under en presskonferens i Washington på torsdagen. Vad gäller nedstängningen av federal verksamhet i USA sa Fed-chefen att det kommer att avspeglas i siffrorna om den skulle bli uthållig.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard uttryckte på torsdagen oro för vad ytterligare en räntehöjning skulle få för konsekvenser. Han motsatte sig decemberhöjningen och formuleringarna i Feds uttalande i samband med mötet.

Vice Fedchefen har under natten sagt att centralbanken bör vara redo att anpassa penningpolitiken om motvindarna mot ekonomin från de finansiella marknaderna eller från den globala tillväxten visar sig vara ihålliga. 

Håll koll på...

...Brexitfrossa?

Fredagen bjuder på en diger statistikskörd från Storbritannien, som utvecklingen för byggandet, produktionsutvecklingen och handelsbalansen. Frågan är om den politiska osäkerheten kring brexit påverkat siffrorna.

...Villamarknaden

SCB presenterar sin småhusbarometer för perioden oktober–december som innehåller information om prisutveckling och antal sålda villor. September-november steg småhuspriserna med 1 procent jämfört med motsvarande period 2017...

...Minskar oljeriggarna i USA?

Under första halvåret 2018 gjorde oljeprisuppgången att antalet oljeriggar i USA ökade med 20 procent. Sedan dess har antalet legat mer eller mindre still. Frågan är nu om de senaste månaderna oljeprisfall får riggantalet att krympa.

...Amerikansk inflation

Fredagens viktigaste makrostatistik kommer från USA då inflationen för december presenteras. Marknaden räknar med att kärninflationen landar på 2,2 procent, vilket skulle vara en oförändrad nivå jämfört med november.

 

Du missar väl inte: Fem aktier med rasrisk
Även de mest inbitna optimisterna börjar få svårt att blunda för att konjunkturen på allvar ser ut att bromsa in. Di går igenom ett antal säljkandidater som bör få det tufft 2019 – och pekar ut bolaget där vinstvarningen hänger i luften.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies