ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Exportskräll mitt i handelskriget – jubel på Asienbörserna

De ledande asiatiska börsindexen handlas upp på måndagen efter efter en oväntad ökning i den kinesiska exporten i maj. Även i Japan och Sydkorea stiger börserna.

Hongkongs Hang Seng leder uppgången på måndagsmorgonen med en ökning om 2 procent. Bland annat stiger kasinosektorn brett med Galaxy Entertainment upp 6,6 procent.

Shanghaibörsens kompositindex är upp en knapp procent medan storbolagsindexet CSI 300 som följer aktier listade i Shanghai och Shenzhen är upp knappt 0,8 procent.

Den kinesiska exporten steg med 1,1 procent i maj enligt färska siffror. Det var klart över den minskning på 3,8 procent som väntades enligt Reuters analytikersammanställning. Tillsammans med ett oväntat stort tapp i importen landade Kinas handelsöverskott på de högsta nivåerna hittills i år.

Även på andra håll i Asien stiger börserna. Tokyobörsens Nikkei 225 handlas upp knappt 1,1 procent. Bland annat noterar storbanken Softbank och elektronikbolaget Sony uppgångar om 3,1 respektive 2 procent. Även i Japan kunde investerarna glädjas åt statistiksläpp under morgonen – tillväxten på 2,2 procent i januari var 0,1 procent högre än snittprognosen i Reuters analytikersammanställning.

Sydkoreanska Kopsi 200 är samtidigt upp 1,2 procent medan Kosdaqs breda kompositindex halkar efter med en uppgång på 0,3 procent.

Uppgången i Asien får sannolikt också stöd av att USA och Mexiko i helgen enades om ett avtal som ser ut att ha satt stopp för den amerikanske presidenten Donald Trumps tullhot mot Mexiko. Enligt uppgifter till New York Times ska Mexiko dock redan sedan flera månader gått med på flera av eftergifterna.

Australien håller helgstängt på måndagen.

Håll koll på...

...Grannar håller stängt

På måndagen är det annandag pingst. Både Oslo- och Köpenhamnsbörsen därför stängt. I Sverige byttes helgdagen mot ledighet på nationaldagen från och med 2005 och Stockholmsbörsen håller därför öppet som vanligt.

...Stabila bopriser?

På måndag morgon får vi statistik över läget på bostadsmarknaden. Mäklarstatistik visar prisutvecklingen och SEB:s boprisindikator hushållens förväntningar framåt. Håller den tidigare stabiliseringen i sig?

...Så shoppar Svensson

På morgonen presenterar SCB hushållens konsumtion för april. Påskhandeln drev på detaljhandelssiffrorna och det väntas även lyfta hushållskonsumtionen jämfört med mars. Jämfört med april ifjol spås dock uppgången bli marginell.

...Mer jobbstatistik i USA

Efter fredagens jobbsiffra nu nya signaler från den amerikanska arbetsmarknaden. Jolts-statistiken visar bland annat hur många lediga jobb som finns i ekonomin, vilket ger en viktig signal om arbetsmarknadens styrka. 

 

Nytt från natten och morgonen

• USA-börserna steg i fredags efter att en svag jobbrapport ökat sannolikheten för räntesänkningar från Fed samtidigt som USA valde att skjuta på införandet av tullar på vissa kinesiska varor.

• Finanscheferna i G20-länderna sade på söndagen att geopolitiska spänningar har ”intensifierats” vilket har höjt riskerna mot den globala tillväxten.

• Chefen för Internationella valutafonden, IMF, Christine Lagarde, uppmanade på söndagen G20-länderna att prioritera arbetet med att lösa handelskonflikterna för att dämpa risken mot global tillväxt.

• Svenska EQT samtalar med investerare om en börsnotering i Stockholm, rapporterar Financial Times.

• Försvarsföretagen United Technologies och Raytheon kom på söndagen överens om ett samgående och bilda det näst största försvarsföretaget i USA mätt i omsättning.

 

Du missar väl inte: Förvärvsmaskinen rusar mot börsstupet – sälj 

Förvärvsmaskinen har totalt utklassat börsen de senaste åren och den senaste rapporten skickade upp aktien till nya rekordnivåer. 

Men nu lever aktien i ett tillstånd av misstänkt konjunkturförnekelse. Samtidigt lättar storägare på innehaven och insynspersoner säljer aktien. Det är hög tid att göra som dem och ta hem vinsten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer