1515
Annons

Morgonkoll: Breda uppgångar på Asienbörserna

Foto:Kin Cheung

Asienbörserna stiger på torsdagen i spåren av gårdagens inflationssiffror från USA som kom in bättre än väntat. Samtliga Asienbörser pekar uppåt förutom Tokyobörsen som är stängd under torsdagen. 

Apple-leverantören Foxconn levererade starkare siffror än väntat för det andra kvartalet men tonar samtidigt ned förväntningarna inför kommande kvartal.

Innehåll från CanonAnnons

Återtillverkning - ett resurseffektivt sätt att producera den senaste hårdvaran

Att cirkulärt är bra, det vet vi. Men går det att kombinera med IT-sektorns extremt höga krav på teknik, kvalitet och säkerhet? –Ja, våra återtillverkade produkter kan helt jämställas med nytillverkade, men med mycket mindre miljöpåverkan, säger Erik Strandskog, produktchef på Canon Svenska.

Under de senaste åren har cirkularitet varit på allas läppar. Många företag och organisationer har detaljerade planer för hur uttjänta produkter ska återanvändas. Men fortfarande finns en viss skepsis mot att göra cirkulära investeringar inom IT.

– Det är egentligen inte så konstigt. Med ständigt ökande cyberhot är absolut säkerhet ett måste. Och den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt nu, inte minst på energiområdet. Då kan det kännas tryggare att köpa nytillverkat, fortsätter Erik. Men det är ju precis det man gör när man köper våra återtillverkade multifunktionsmaskiner! De har exakt samma höga kvalitet, säkerhet och garanti.

Skillnad på begagnat och återtillverkat

Canon säljer också begagnade produkter. Men då handlar det om just begagnade produkter som gåtts igenom och reparerats. Återtillverkning är något helt annat. 

I fabriken i tyska Giessen sker återtillverkningen enligt en standardiserad process. Uttjänta maskiner som Canon tagit tillbaka plockas isär. Stålchassit gås igenom, rengörs och eventuellt byts vissa komponenter ut. Även plastdelar återanvänds i de nya produkter som tas fram.

– Vår returserie, EQ80, är ett bra exempel på hur Canon bidrar till FNs globala mål och ett cirkulärt samhälle. Ett av våra fokusområden är mål 12 - hållbar konsumtion och produktion, säger Erik.

Halverade koldioxidutsläpp

Erik menar att det är viktigt att se till hela livscykeln, från inköp av råmaterial till produkttillverkning, transport, användning och åtgärder vid livslängdens slut. Canon uppskattar att 60 % av koldioxidutsläppen kommer från anskaffning av råmaterial och tillverkning.

– Så här har återtillverkning en stor fördel. Vi räknar med att koldioxidutsläppen från tillverkningsfasen på våra EQ80, är nästan hälften jämfört med nytillverkat. 

Lönsam investering

En inte helt ovanlig uppfattning är att det bästa ur hållbarhetsperspektiv är att behålla sina gamla maskiner så länge det går. Men Erik håller inte helt med. –Det är en avvägning såklart. Men efter ett antal år krävs det mer reparationer och mer reservdelar för att hålla igång maskinen och det är ju miljöbelastande i sig. Och dessutom dyrt. Det är också nödvändigt att uppdatera maskinparken med jämna mellanrum för att kunna upprätthålla ett modernt och säkert IT-landskap.

Cirkulära sedan 20 år

För Canon är cirkulärt tänkande ingen modefluga utan något man jobbat med sedan 20 år - allt ifrån förpackningar till komponenter.

– Det är jätteviktigt för hela vår verksamhet, avslutar Erik. 

Se filmen här!

”Våra återtillverkade produkter har högsta kvalitet, säkerhet och garanti. Som att köpa helt nytt, men med halva miljöpåverkan.”

Läs mer om Canons produkter här!

Om Canon
Canon hjälper företag att hantera allt som har med information och dokument att göra så medarbetare får en smidig vardag. Genom en helhetslösning av hårdvara, mjukvara och tjänster skapar vi effektiva arbetsflöden. Och allt detta genomsyras såklart av Canons filosofi Kyosei där vi vill göra gott både för miljön och samhället i stort.

Mer från Canon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Canon och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Nedåt på Asienbörserna – Sands China backar

Foto:Vincent Yu

De ledande börserna i Asien bjöd på sjunkande index under fredagsmorgonen. Tokyobörsen håller dock stängt. 

Strax efter att klockan passerat 6 svensk tid var Shanghaibörsens kompositindex ned 1,1 procent medan den tekniktunga Shenzhen komponenten är ned 1,8 procent. 

I Hongkong tappar Hang Seng-index 1 procent med internetjätten Tencent ned 2,3 procent, e-handelsbolaget Alibaba 1,9 procent och kasinobolaget Sands China 3,5 procent. 

Bland övriga börser i regionen faller Australienbörsens, som hade stängt på torsdagen, S&P/ASX 200 med 2,2 procent medan sydkoreanska Kospi är ned 1,9 procent och indiska Nifty 50 1 procent. 

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

På torsdagen avslutades börshandeln i USA med lägre huvudindex efter en illröd handelssession dagen innan. Teknikaktier var under särskild press, samtidigt som Fedex trotsade det sura humöret och steg efter sin rapport. S&P 500 var vid stängning ned 0,9 procent till 3.758, vilket var oförändrat räknat från Stockholmsbörsens stängning. Asiatiska börser följer överlag med neråt på fredagen. 

Under handelsdagen rapporterade logistikbolaget Fedex, som tidigare i september vinstvarnade och gav preliminära siffror för det gångna kvartalet. De preliminära siffrorna stämde överens med de publicerade på torsdagskvällen och rapporten innehöll även presentationen av ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljarder dollar till 2025. Aktien klättrade 0,8 procent. 

Ögonsensorbolaget Tobii kan inte kommentera huruvida bolagets eyetracking-teknologi är integrerad i Picos nya VR-headset för konsumentmarknaden med namnet Pico 4 Pro. Det uppger Tobiis informationschef Joel Karlsson för Nyhetsbyrån Direkt strax efter att Pico på torsdagen lanserat sitt nya VR-headset i versionerna Pico 4 och Pico 4 Pro. 

I Storbritannien sjönk GfK:s index över hushållens ekonomiska förtroende till -49 i september från -44 i augusti. Det var klart under väntade -42 och den lägsta notering som uppnåtts i statistikserien, som startade 1974. 

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska på fredagen försöka sätta in chockterapi för att behandla landets stagnerande ekonomi. Detta med ett tillväxtpaket i 30 punkter som ska vända ”den onda cirkeln av stagnation till en god cirkel av tillväxt”, rapporterar Financial Times. 

Jonathan Haskel, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, sade på torsdagen att regeringens planer för att stimulera ekonomin reser ”svåra” frågor för centralbanken som samtidigt försöker pressa ner inflationen från 40-årshögsta nivåer. 

Japans premiärminister Fumio Kishida sade på torsdagskvällen att regeringen kommer att hålla ett vakande öga på rörelserna på valutamarknaden och agera kraftfullt mot överdrivna fluktuationer.

Håll koll på...

Oncopeptides vs FDA
Forskningsbolaget Oncopeptides har tappat över halva sitt börsvärde under veckan efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten publicerat dokument inför ett rådgivande möte om bolagets cancerpreparat Pepaxto. Under torsdagskvällen, svensk tid, röstade FDA:s rådgivande Odac-kommitté emot Pepaxto med röstsiffrorna 2 för och 14 emot.

Tung konjunkturmätare
I dag får vi viktiga siffror från flera stora ekonomier i form av preliminära inköpschefsindex från industrin i september. Mest fokus ligger på USA-siffran. Håller sig index över 50-nivån, som är skiljelinjen mellan tillväxt och ekonomisk avmattning?

Stängt i öst
Den som vill ha indikationer från Asienbörserna får på fredagen nöja sig med index utanför Japan. Tokyobörsen håller nämligen stängt för firandet av höstdagjämningen så att handlarna kan lämna börsskärmarna och ägna sig åt släktträffar och utomhusaktiviteter.

Tieto avskiljer utdelning
Likt flera andra bolag har it-konsulten Tieto gått över till halvårsvis utdelning och årets totala belopp om 1,40 euro per aktie har delats i två. I dag handlas aktien utan rätt till andra halvårets 0,70 euro, cirka 7,60 kronor. Räkna med motsvarande kursfall.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Börsproffsets känga mot Ingves: ”Elakt socialt experiment” 

”Sverige går medvetet rakt in i en vägg och kronan kommer att få betala ett högt pris”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank.

För Di berättar kapitalförvaltningschefen om vilka strategier man ska ha som småsparare och tipsar om tre svenska bolag som han spår kommer att klara smällen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera