ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Börslyft i Asien – Japans industri fortsätter bromsa

Samtidigt som de kinesiska börserna håller stängt handlas resten av de ledande asiatiska indexen upp. Dystra siffror från Japan visar dock att landets tillverkningsindustri fortsätter att falla.

Strax efter klockan 6 svensk tid handlas Nikkei-indexet i Japan upp 0,8 procent. Indextunga Softbank Group stiger 2,3 procent

Den japanska centralbankens Tankan-index, som speglar läget i företagen, visade på dystra miner i landets tillverkningsindustri. Septembersiffran för de stora industribolagen skrevs till 5 jämfört med 7 i juni. Siffran är högre än väntade 2, men nivån sjunker för tredje kvartalet i rad. Månadens siffra är också den lägsta sedan juni 2013.

I Japan presenterades också arbetslöshetssiffrorna för augusti månad. Nivån låg oförändrad på 2,2 procent och blev därmed oförändrad jämfört med föregående månad. Enligt Reuters hade analytikerna räknat med en siffra på 2,3 procent.

I Sydkorea stiger Kospi-indexet 0,5 procent på tisdagsmorgonen.

Börserna i både Hongkong och Fastlandskina håller stängt på tisdagen med anledning av den kinesiska nationaldagen.

De generella uppgångarna i Asien beror till stor del på att Vitsa husets handelsrådgivare Peter Navarro i en intervju med CNBC sa att uppgifterna om att USA-administrationen planerar att begränsa kinesiska bolag på den amerikanska börsen var ”mycket felaktiga” och ”falska nyheter”.

Håll koll på…

Läget i svensk industri
Tisdagen bjuder på september månads inköpschefsindex för den svenska industrin. Sommaren har bjudit på svaga men stabila siffror. Särskilt fokus ligger på orderingången och leveranstiderna som sjönk i augusti.

...och i utländsk
Förutom svenska siffror får vi inköpschefsindex från bland annat euroområdet, USA, Indien och Ryssland. På eftermiddagen kommer också JP Morgans globala inköpschefsindex.

Nya bilsiffror
Bil Sweden publicerar statistik över nybilsregistreringarna. Augustisläppet bjöd på en ökning med närmare 20 procent från motsvarande period i fjol. Men jämförelsetalen var kraftigt försvagade på grund av skatteomläggningar.

Riktmärke i avtalsrörelsen
Inför höstens smygstart på avtalsrörelsen släpper arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna nya prognoser på tisdagen. Efter sommarens svaga siffror från arbetsmarknaden lär utsikterna revideras ned igen.

Hela agendan hittar du här. 

Du har väl inte missat: Wallenbergs etiska sammanbrott hotar svenska modellen 

Var i samhället finner vi den grövsta brottsligheten? Baserat på utdömda miljardböter spelar de svenska storföretagen i en egen liga.

Trots starka ägare som Wallenbergsfärens Investor och Fredrik Lundbergs Industrivärden har småsparare tvingats vara med och dela på notan för styrelsernas fiaskon. Dessa etiska sammanbrott hotar hela den svenska ägarmodellen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer