1515
Annons

Morgonkoll: Blandat på Asienbörser – lyft i Tokyo

Foto:Ahn Young-joon

Tokyobörsen, som höll stängt på torsdagen, stiger tydligt sedan handeln åter dragit igång och i kölvattnet av den amerikanska inflationssiffran som var lägre än väntat. I Kina pekar indexen i olika riktning med Hongkong på plus. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Kraftigt börslyft i Tokyo – helgstängt i Kina

Foto:Eugene Hoshiko

Börserna i Asien stiger kraftigt efter gårdagens lyft på Wall Street. Sjunkande räntor ger bränsle åt börsuppgången. 

Fallande räntor var temat på Wall Street på måndagen som gjorde investerarna på gott humör och gav en rejäl skjuts åt de ledande indexen. Och humöret ser ut att smitta av sig.

”Det är ganska enkelt nu, när räntan på den tioåriga statsobligationen går upp kommer aktier sannolikt att vara under press. När den går ned, rusar aktier”, sa Tavis McCourt, aktiestrateg vid Raymond James, till CNBC, på måndagen.

Medan börserna i Fastlandskina och Hongkong håller stängt på grund av helgdag stiger övriga asiatiska börser tydligt.

Strax efter klockan sex lyfter Tokyobörsens Nikkei 225-index 2,8 procent och uppgången är bred. Konglomeratet Softbank hör till toppskiktet och stärks 5,4 procent. Fordonstillverkaren Toyota avancerar 3,0 procent och H&M-konkurrenten Fast Retailing ökar 2,2 procent.

Seoulbörsens Kospi-index stiger 2,4 procent och Sydneys S&P/ASX 200 lyfter 3,7 procent. Australiens centralbank har höjt sin styrränta med 25 punkter till 2,60 procent, skriver CNBC. Analytiker hade, enligt Reuters, räknat med en höjning med 50 punkter. Enligt centralbankens direktion ser nu läget bättre ut för att gå vidare med långsammare räntehöjningar. Räntehöjningen är den sjätte i raden i Australien som likt övriga världen tampas med hög inflation.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

Wall Street inledde handelsveckan med muntra miner efter att de amerikanska huvudindexen rusat. Optimismen hämtades från bland annat fallande räntor. S&P 500 lyfte 2,6 procent, motsvarande en halv procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Tioåringen sjönk 15 punkter till 3,66 procent och även flera andra långräntor backade. Räntorna på fem- och sjuåringen minskade i samma härad.

Trots börsoptimismen föll Tesla. Elbilstillverkaren levererade rekordmånga fordon under årets tredje kvartal, drygt 343.000 stycken, vilket innebar en ökning med 42 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Det var emellertid färre än analytikerna hade räknat med och marknaden svarade med att handla ned aktien 8,6 procent. Aktien var med marginal den sämst presterande i S&P 500.

Trots några tecken på lättad inflation, har underliggande pristryck för mycket momentum och kommer sannolikt fortsätta att kräva en period av högre räntor, enligt Fed-chefen i New York, John Williams, rapporterade Wall Street Journal. Ekonomin ser redan några av effekterna från Feds åtgärder för att minska efterfrågan, däribland högre lånekostnader och bolåneräntor samt fallande aktiekurser, vilket har blivit betydligt mindre stöttande för konsumtion. Det kommer ta tid för att få ned inflationen till två procent, då inflationen är bred. 

Konglomeratet Midway har genom sitt största dotterbolag Haki tecknat avtal om att förvärva det österrikiska bolaget Ekro Bausystem för 7,5 miljoner euro på skuldfri basis med en tilläggsköpeskilling på 1,5 miljoner euro. Ekro Bausystem omsatte under 2021 cirka 150 miljoner kronor. Midway förväntar sig inga materiella integrationskostnader och förvärvet bedöms få en marginell positiv påverkan på koncernens resultat för innevarande år.

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska påskynda publiceringen av hans plan för att minska landets statsskuld i ett försök att lugna marknaderna efter hans minibudget. Han förväntas publicera sin rapport, tillsammans med officiella prognoser, senare i oktober efter att tidigare ha sagt att han ska vänta till 23 november.

Japans regering uppmanade folk att söka skydd på tisdagen efter att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot över Japan för första gången på fem år. Samtidigt stoppade tågtrafiken temporärt i norra Japan.

Öppna asiatiska börser stiger överlag relativt kraftigt på tisdagen i spåren på stora uppgångar i New York på måndagen. Fortsatt helgstängt i Kina och idag även Hongkong.

Håll koll på...

Skistar rapporterar
En av föråkarna till den stundande rapportperioden är vinterturismbolaget Skistar. På tisdagen släpps bokslutet för räkenskapsåret sept 2021 till augusti 2022. Intressant är vad bolaget är att säga om aktuellt bokningsläge.

Värt att lyssna på?
Acast håller kapitalmarknadsdag klockan 14.00–16.30. Bolaget, som jobbar med applikationer och webbtjänst för poddar, startades 2014 och listades på First North förra sommaren. Som för andra tillväxtbolag har aktien backat i år.

Japansk inflation
Nu har inflationen i Japan börjat röra på sig. I augusti steg konsumentpriserna, KPI, med  2,9 procent i årstakt. Nu får vi veta hur det gått i september. Japan är nu ensamt i världen med negativ styrränta, minus 0,1 procent.

Höga priser i Europa
Desto större är förändringen i de europeiska producentpriserna. I juli hade PPI i euroområdet stigit med 37,9 procent i årstakt. Nu är det dags för augustisiffran. De senaste tio åren har PPI rört sig i spannet plus/minus 5 procent.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Därför kollapsar inflationen nästa år 

Nästa år kommer en inflationschock – men åt rakt motsatt håll jämfört med vad alla fruktar. Här är förklaringen till varför det blir så.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera