ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Blandad handel i Asien efter starka Kinasiffror

Asiens ledande marknader lyfte något under onsdagens tidiga handel efter att starkare än väntad statistik från Kina gett investerarna hopp om en ekonomisk återhämtning.

Oro för en inbromsad tillväxt stillades något på onsdagen efter att officiell kinesisk statistik visat att landets BNP ökat 1,4 procent under första kvartalet, jämfört med kvartalet innan. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,4 procent.

Enligt Reuters enkät väntades BNP ha ökat 1,4 procent jämfört med föregående kvartal och med 6,3 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Kinas industriproduktion ökade samtidigt med 8,5 procent under januari till mars, jämfört med motsvarande period föregående år – klart över förväntade 5,9 procent, enligt Reuters prognosenkät.

”Detta tyder på att politiska åtgärder i Kina förra året nu bär frukt”, säger Rodrigo Catril, strateg på National Australia Bank, till Reuters, och tillägger:

”Vi ser återhämtningen för den kinesiska ekonomin som ett villkor för en förbättring i den globala tillväxtprognosen”.

Hongkongbörsens Hang Seng-indexet är strax efter klockan 6 svensk tid ned 0,2 procent. På de kinesiska fastlandsbörserna handlas Shanghaibörsens kompositindex precis vid nollstrecket, medan den tekniktunga Shenzhenbörsen avancerar 0,4 procent.

I Japan är Nikkei 225-indexet vid samma tid upp 0,3 procent med uppgångar för bland andra indextunga robottillverkaren Fanuc om 1,3 procent.

I Sydkorea har Kospi-indexet backat marginellt.

Håll koll på...

...Ericssons rapport 

Telekombolaget Ericsson går in i 2019 med vind i seglen. Bolaget har vunnit tillbaka förlorade marknadsandelar och närmar sig sina finansiella mål med stormsteg. Aktien har gått urstarkt och utrymmet för missräkningar är litet.

...Billeruds nya maskin 

Förpackningstillvekraren Billreud Korsnäs väntas rapportera ett resultat i linje med samma period i fjol, men med ett sekventiellt lyft från fjärde kvartalet. Fokus riktas mot kartongmaskinen KM 7, som skulle tas i drift i april. 

...Höga insatser i Serneke 

Om börsen prisade in den fulla ambitionsnivån i ett bolag skulle Serneke definitivt inte handlas på dagens nivå. Orderingången har bromsat och bygg- och bostadsutvecklaren har dubblat insatserna i prestigeprojektet kring Karlastaden.

...Rapportdebut i SHB 

Handelsbankens vd Carina Åkerström rapportdebuterar i ett läge där bankens försiktighet åter har lönat sig, när konkurrenter brottas med penningtvättproblem. Ny vd innebär dock risk för storstädning och engångsposter.

 

Nytt från natten och morgonen

• Amerikanska Boston Scientific och danska Coloplast har av det amerikanska läkemedelsverket FDA beordrats att ”omedelbart” sluta sälja kirurgiska nätimplantat (mesh) i USA efter att tusentals kvinnor sagt att de blivit skadade av produkterna. Boston-aktien tappade 4,3 procent.

• Teknikjättarna Apple och Qualcomm har nått en förlikning som gör att samtliga rättstvister mellan parterna läggs ner. Qualcomm rusade över 23 procent medan Apple-aktien var oförändrad.

• S&P har höjt Volvo AB:S kreditbetyg till A- från tidigare BBB+. Utsikterna höjs till stabila från positiva, vilket reflekterar kreditinstitutets syn att bolaget kommer att bibehålla ebitda-marginal över 11 procent över konjunkturcykeln, heter det.

• Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer köpte under tisdagen 30.000 aktier i nätbanken via Biovestor. Köpet var värt knappt 2,3 miljoner kronor. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Avanza-aktien tappade 6 procent på tisdagen efter rapporten för det första kvartalet.

• De amerikanska lagren av råolja minskade med 3,1 miljoner fat under föregående vecka. Det uppger branschorganisationen American Petroleum Institute, API. Väntat var en uppgång med 1,7 miljoner.

 

Du missar väl inte: Raset inte rimligt – enorma värden i skandalbanken 

Vi har synat Swedbank i sömmarna. Även om det värsta skulle hända i spåren av penningtvätthärvan finns det goda möjligheter för banken att betala sina böter – ett alternativ är att sälja kassakon Robur. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer