ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgonkoll: Asienbörserna tappar inför handelssamtal

Asienbörserna backar på bred front i spåren av att osäkerheten ökar inför veckans handelssamtal mellan USA och Kina. 

Retoriken trappas stadigt upp inför torsdagens planerade handelssamtal mellan USA och Kina. På tisdagen meddelade USA att landet drar in visum för flera kinesiska myndighetspersoner med hänvisning till frihetsberövanden av uigurer och andra muslimska minoriteter i nordvästra Kina. Beskedet kommer efter att USA tidigare veckan svartlistat flera kinesiska företag, vilket Di tidigare rapporterat om. 

”Medan USA insisterar på att de två frågorna, handel och och mänskliga rättigheter, är separata frågor, och det är svårt att argumentera mot en sådan syn, så är timing allt. Den senaste utvecklingen lär knappast hjälpa utsikterna för ett handelsavtal, oavsett hur begränsat det är”, säger Robert Carnell, ekonom på ING, till Financial Times.  

En talesperson för Kinas handelsdepartement uppmanade i sin tur USA att sluta blanda sig i kinesiska inrikesfrågor och ta bort svartlistningen så fort som möjligt, enligt CNBC.  

Både Tokyobörsens Nikkei 225-index och Hongkongbörsens Hang Seng-index backar med omkring 0,7 procent på onsdagen. 

På de kinesiska fastlandsbörserna tappar Shanghaibörsens kompositindex drygt 0,1 procent efter att ha varit ner omkring 0,8 procent i den inledande handeln medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är ner 0,4 procent. 

Nytt under natten och morgonen

•De ledande indexen i New York försvagades på bred front under tisdagen. Marknadens fokus låg främst på torsdagens handelsmöte mellan USA och Kina. En fråga var om USA:s beslut på måndagskvällen att svartlista åtta kinesiska teknologiföretag eventuellt kommer att försämra stämningsläget inför förhandlingarna, och på tisdagsförmiddagen svarade Kinas utrikesdepartement med en maning till USA att göra sig redo för motåtgärder. 

•Flera USA-noterade kinesiska aktier backade på tisdagen. Alibaba tappade 3,8 procent och Luckin Coffee var ned 4,3 procent. Dagen före handlades de kinesiska aktierna i huvudsak uppåt efter att Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow sagt att de kapitalrestriktioner som det ryktats om en tid ”inte ligger på bordet”. Men enligt Bloomberg News har administrationen visst beslutat sig för att ta upp saken för diskussion. 

•Haldex kommer att flytta monteringen av bromshävarmar från fabriken i Blue Springs i USA till Mexiko. Under fjärde kvartalet 2019 kommer resultatet att belastas med 27 miljoner kronor i form av engångskostnader relaterade till produktionsförändringen. Flytten påbörjas omgående och kommer slutföras under fjärde kvartalet 2020. 

•Den nyemission på 35 miljoner kronor som ID-verifieringsföretaget Zignsec genomförde inför noteringen av bolagets aktier på handelsplattformen Nasdaq First North blev övertecknad. Det framgår av ett pressmeddelande där intresset för att teckna aktier beskrivs ha varit ”mycket stort”. Erbjudandet, sett till antalet tillgängliga aktier, tecknades närmare 26 gånger. Sett till hela erbjudandet tecknades emissionen cirka 7,5 gånger, uppger bolaget. 

•Fed-chefen Jerome Powell sade vid NABE:s årsmöte i Denver på tisdagen att centralbanken ska återuppta köp av statsobligationer för att undvika en upprepning av den senaste tidens oro på penningmarknaden. Han tillade att köpen dock inte ska ses som QE-program, som Fed vidtog efter finanskrisen. 

•Asiatiska börser sjunker överlag så här långt på onsdagen, men nedgångarna är förhållandevis måttliga. Fokus riktas fortsatt de upptrappade spänningarna mellan USA och Kina inför torsdagens handelssamtal. Måttliga nettorörelser i de stora valutaparen under natten, USA-räntor marginellt lägre efter Fed-chefens besked om statsapappersköp. 

•Vita huset kommer inte att samarbeta med representanthusets riksrättsundersökning mot president Donald Trump. Beskedet kom efter att en kongresskommitté beslutat att kalla in Ukraina-ambassadören Gordon Sondland efter att utrikesdepartementet beordrat honom att inte göra ett planerat uttalande.

Håll koll på…

Bokslut från Dustin

På onsdag klockan 8.00 presenterar it-återförsäljaren Dustin bokslutet för perioden 1 september till 31 augusti. Förväntningarna på rapporten är lägre tillväxt och oförändrade marginaler jämfört med det tredje kvartalet.

Bättre snurr i klädhandeln?

Klockan 6.00 på onsdagen presenterar Svensk Handel Stilindex för september. I augusti sjönk klädhandeln med 3,3 procent. Svaga jämförelsesiffror gör att september har goda förutsättningar att uppvisa tillväxt i försäljningen.

KI sänker prognoserna?

Konjunkturinstitutet KI presenterar en ny konjunkturprognos klockan 9.15 på onsdagen. Eftersom konjunkturprognoserna har en tendens att skugga den reala ekonomin är det sannolikt att KI nu skruvar ned förväntningarna.

Mer information från Fed

På onsdag eftermiddag svensk tid deltar Fed-chefen Jerome Powell vid ett evenemang i Kansas. Senare kommer protokollet från det senaste räntemötet som lär skärskådas i jakt på information om framtida räntesänkningar.

Hela agendan hittar du här 

 

Du har väl inte missat: Orderkollapsen skrämmer börsen 

Färska siffror visar att orderblocken för tunga lastbilar i USA blir allt magrare. Inget talar för en snabb vändning och snart blir det upp till bevis för hur väl Volvos marginaler klarar en konjunkturnedgång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer